Реклама / Ads
10| 4921 |23.08.2011 НОВИНИ

И други министерства блажили от дарения

.
Секторите, които получават най-много средства от държавния бюджет и в същото време изпитват постоянен недостиг на пари са сред основните получатели на дарения.
 

Освен МВР, около чиито дарения избухна грандиозен скандал и дори се стигна до искане на Еврокомисията тази практика да бъде прекратена, още седем министерства признаха, че структури на тяхно подчинение са получили безвъзмездна подкрепа в периода януари 2010 – юни 2011 г.,  показва допитване на Mediapool до ведомствата.

 

Т.нар. второстепенни разпоредители с бюджетни средства са към министерствата на труда и социалната политика, на образованието, на културата, на здравеопазването, на околната среда, на отбраната и на транспорта са получили общо над 2.25 млн. лв. за година и половина. Това е около четири пъти по-малко спрямо дарените на МВР 9.1 млн. лв.

В същото време министерствата на правосъдието, на икономиката, на спорта, на земеделието, на външните работи, на регионалното развитие и на финансите твърдят, че не са получавали дарения.

Министерският съвет също не бил даряван от никого, сочи справката. МС не е получавал дарения нито при управлението на Бойко Бойко Борисов, нито при предшествениците му – Жан Виденов, Иван Костов, Симеон Сакскобргготски и Сергей Станишев, казаха от правителствената информационна служба.

Всички министерства обаче декларират суми в графата "Помощи, дарения и други безвъзмездно получени суми" в отчетите им за изпълнението на бюджета. Причината е, че тук се включват и средствата дошли от изпълнението на международни проекти, обясниха от ведомствата. Има и странни практики като тази на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, където в графата за дарения е посочена сума за ремонт на пътища по оперативна програма "Регионално развитие".

Фондации, фирми и физически лица са дарявали средства основно за подпомагане на болници, училища, изхранване на бедни.


От Министерството на труда и социалната политика съобщиха, че нямат практика да получават дарения от фирми. Напротив, служители на Националния осигурителен институт (НОИ), който е на подчинение на ведомството, сами са дарили средства за да подпомогнат дейността на 135 трапезарии, в които се хранят около 10 000 социално слаби. Не е посочено колко точно са дарили служителите на НОИ, уточнено е, че 1.278 млн. лв. идват от фондация "Отворено общество".

Трапезариите раздаваха безплатна храна до април и предстои да го направят и в периода октомври – декември 2011 г. Социалното министерство е получило и дарение в натура от Програмата за развитие на ООН, но в справката не се посочват подробности.


Над 420 училища в страната са получили дарения за над 550 хил. лв. за година и половина, казаха от Министерството на образованието. От тях над 275 хил. лв. са дарени в брой, а останалите в натура. Това е средно около 1300 лв. на училище.

Средствата са отишли за купуване на храни, дрехи, материали и техника, с които се подпомага издръжката на училищата и обслужващите звена в страната и за извършването на текущи ремонти.

Практиката дарители да подпомагат издръжката на училища е още от Възраждането. Проблем възниква, когато родители са принудени да даряват за да влязат децата им в желаното от тях училище.

“Санома-Блясък” напр. е дарила 1800 долара за визи, застраховки, дневни и такси за българския отбор в олимпиадата по география в Тайван.

 

Министерството на културата не получават пряко дарения. Меценати даряват на театри, опери и други културни институти по Закона за меценатството, като за 2010 г. сумата възлиза на скромните 113 хил. лв.

Над 80% от тези средства са дадени през през втората половина на годината като дарителството е основно от физически лица. Фирмите са единици като сред тях са строителните предприемачи братя Диневи, фондът за имоти “Екуест“, логистичният оператор “Шенкер“ и “Стройпроект, сочи регистърът на меценатите, който е публичен на сайта на Министерството на културата.

Корпоративна търговска банка и "Мото Пфое" подпомагат Националната опера и балет. Фондация "А. Г. Левентис” даде 80 000 долара за реставрация на Националната ни художествена галерия, като подкрепи и други проекти като запазване на стенописи в църквите "Св. Стефан” в Стария Несебър и "Св. Димитър” в Бобошево.

В края на 2009 г. "Райфайзенбанк" пък организира дарителска кампания за подкрепа на обществено значими социални, здравни, културни и еко каузи под наслов “Избери, за да помогнеш”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5247 |13.08.2011 МВР "спестило" над 3.5 млн. лева от даренията . 8| 4946 |12.08.2011 Решават радикално проблема с даренията в МВР . 6| 5216 |11.08.2011 Забрана на анoнимните дарения наложи ЦИК . 105| 5628 |10.08.2011 Б. Борисов: Ние строим, другите банкрутират!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads