Реклама / Ads
1| 4873 |25.09.2007 НОВИНИ

ДСБ пита Станишев защо не си изпълнява предизборните обещания към учителите

.
ДСБ ще поиска утре премиерът Сергей Станишев да се яви в парламента и да отговори на въпроси, свързани с действията на правителството за решаване на кризата в образованието и учителската стачка. Това обяви лидерът на партията Иван Костов.
 

Костов припомни, че в десетте предизборни ангажимента на левицата за социално отговорно управление Станишев е обещал следното: първо, че разходите за образование още през 2006 г. ще бъдат 5% от БВП, а дори в бюджета за 2007 г. те са едва 4,2% или с 500 млн. лв. по-малко от обещаното. И второ - че възнаграждението на българския учител ще бъде не по-ниско от средната заплата обществения сектор. „Тези 500 млн. лв. съвпадат точно с исканията на учителите", посочи Костов.

Ако парламентарното мнозинство не скрие за пореден път премиера и той дойде в Народното събрание, ДСБ ще го пита защо кабинетът не изпълни поетия ангажимент за увеличаване дела на разходите за образование на 5% от БВП, за което има пълна обществена подкрепа?  Депутатите на Костов искат също да знаят защо средната заплата на българския учител е 320 лв. вместо обещаните 484 лв., каквато е средната в обществения сектор? Третият въпрос е - какъв дял от разходи спрямо БВП предвижда МС за 2008 г. и ще позволят ли тези бюджетни разходи да се изпълнят посочените по-горе ангажименти и да се решат проблемите на стачкуващите учители?

Според ДСБ правителството не може да черпи основания от собствената си некомпетентност и да укорява учителите за неосъществените реформи. МС трябва да плати цената за своята безпомощност, а не да кара учителите да я плащат със собствената си мизерия, убедени са хората на Костов. Според тях ниското заплащане на учителите е спирачка на модернизирането на нашето училище и затова заплатите очевидно трябва да се повишат, за да се направят реформите в образованието. ДСБ предупреждава, че победата на тристранната коалиция над стачкуващите ще бъде за сметка на децата на България.

По повод обяснението на Станишев, че за да се даде на учителите, трябва да се вземе от лекарите, сестрите, военните и други съсловия, Костов заяви, че позицията му е недостойна. Това било поведение тип „разделяй и владей" и по този начин се насъсквали отделни слоеве срещу стачкуващите. По отношение на президента Първанов, който предложи посредническите си услуги за намиране на решение между МОН и синдикатите, Костов каза, че подобна намеса е „нелепа и несръчна" - Първанов искал страните да дойдат при него без условия, но това няма как да стане, тъй като страните в преговорите вече са поставили условия.

„БСП е управляваща партия и ние не можем да даваме обещания, които са блъфове и които са лъжа" пък заяви междувременно премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев по време на националното съвещание "Местни избори - 2007". Според него БСП трябва да направи всичко възможно да отговори на очакванията на хората. Това обаче не означавало да се работи единствено така, че да бъдат увеличени заплатите в държавата. „Това означава, че БСП трябва да работи така, че реално да постигне модернизиране на България", подчерта Станишев. Според него дневният ред на страната ни сега е как да се направи образованието по-качествено и как здравеопазването да бъде по-достъпно. "Ние сме длъжни да мислим за всички и да гарантираме стабилност и че няма да има риск в нито една от сферите", каза той по отношение на многобройните искания за увеличаване на заплатите в различни браншови сектори.
Лидерът на социалистите подчерта, че в България всички хора са равни и че не бива те да бъдат противопоставяни. И затова БСП ще продължи да се противопоставя на ксенофобията и на крайния национализъм, както и да търси начини за интеграцията на ромите в обществото. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4791 |19.09.2007 Станишев „заобиколи” Петков и вкара Агенцията по сигурността в парламента . 5| 5654 |09.09.2007 Премиерът Сергей Станишев: Учителските заплати ще тръгнат, ама от 1 януари 2008 г. . 7| 6024 |31.08.2007 Станишев се отчете в 191 страници, шегува се с журналисти . 3| 5289 |12.07.2007 Станишев: Покушението срещу Манол Велев е дело на свързани с организираната престъпност убийци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads