Реклама / Ads
7| 5150 |24.06.2020 НОВИНИ

Затрупаните в тунел „Железница” са извадени и настанени в болница /снимки, допълнена/

.
Източник: БГНЕС
Трима души бяха затрупани при срутване в тунел „Железница” на магистрала „Струма”. Всички те са извадени и откарани в благоевградската болница. Първоначално бе съобщено за четирима затрупани. На мястото на инцидента има много пожарни коли, патрулки и няколко линейки.
 

При тунела са кметът на Благоевград и областният управител. Очаква се регионалният министър Петя Аврамова също да пристигне, съобщава БГНЕС.

 

Срутването в тунела е станало в лявата тръба на южния изход. Тунелът „Железница” се строи в момента. 2 километра тръби трябва да свържат северната с южната част, които трябва да се срещнат по средата. На този етап пробиването е на около 400 метра от северната страна, горе долу толкова е и от другата Срутването е станало от южната страна, откъм самата Железница. Районът е отцепен от полицията.

 

До момента са прокопани общо 850 метра. Според регионалния министър Аврамова, която насроко беше на инспекция на място тунелът трябва да е готов догодина.

 

На брифинг в Министерски съвет в същото време здравният министър Кирил Ананиев коментира, че случилото се е бедствие. И четиримата пострадали са живи, заяви Ананиев.

 

От "ДЖИ ПИ ГРУП" АД разпространиха до медиите снимки и следната позиция, свързана с инцидента: "ДЗЗД „АМ СТРУМА ТУНЕЛ 2018“ уточнява, че по-рано днес е възникнало срутване на скална маса при изграждането на тунел Железница. Инцидентът е станал при завоя от южната страна. При срутването са пострадали трима работници, като и тримата са откарани към болнично заведение."

 

Припомняме, че през октомври 2019 г. започна  строителството на тунел „Железница“ от автомагистрала „Струма“, както и на пътните участъци непосредствено преди и след него. До започване на реконструкцията обаче не се стигна лесно и проектът претърпя неуспешен "опит" за смяна на избрания изпълнител - консорциум около известната строителна фирма "Джи Пи груп". През есента на 2018 г.  фирмата обяви сама в официално изявление, че се оттегля от спечеления два месеца по-рано търг.  

 

Тогава излезе разследване на сайт "Биволъ", свързано с работата на "Джи Пи груп" и злоупотреба с европейски средства. Държавата се разтресе от скандала и ръководството на компанията обяви, че се отказва от проекта с мотива, че  заради започналите проверки има реална опасност да не бъде спазен графикът за изпълнение на проекта, заради което пък България може да загуби финансирането на цялата магистрала "Струма" и да се наложи да върне парите в бюджета на ЕС.

 

 Малко по-рано през същия ден пък лично премиерът Бойко Борисов даде нареждане на председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" да намери начин да извади "Джи Пи груп" от всички проекти с европейско и държавно финансиране.

 

Така, въпреки всички публични опити за разграничаване от евентуалните злоупотреби, не стана ясно защо компанията е ревизирала "отказа" си от участие, нито как е спазен призивът на Бойко Борисов фирмата да бъде оттеглена от търгове с държавно или еврофинансиране.   Върховният административен съд дори излезе с решение, в което обясняваше, че няма никакви доказателства, че компанията се е отказвала от проекта. 

 

Името на "Джи Пи груп"се свързва и с множеството сканадали, разразили се при реконструкцията на столичната улица "Граф Игнатиев".

 

 

Снимки: "ДЖИ ПИ ГРУП" АД
.


.


.

.
Снимка: БГНЕС

 

Очаквайте подробности.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4785 |24.06.2020 Затрупани хора при срутване в новостроящия се тунел ”Железница” . 11| 4845 |29.04.2020 Седем са желаещите да строят тунела под Шипка . 4| 4520 |28.04.2020 Испания пред светлината на тунела. Спадат случаите на COVID-19 . 1| 3827 |24.02.2020 Проблем в тунел на АМ ”Хемус” заради елзахранването

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads