Реклама / Ads
10| 4428 |13.05.2024 НОВИНИ

Две авиобомби, изстреляни към Харков, пак се взривиха в руската Белгородска област

.
Белгород
Белгородска област продължава да страда не само от атаки на украински дронове, но и от собствената си армия. Две руски авиационни бомби FAB-500, вероятно изстреляни към Харков, паднаха в село Разумное-54 в предградията на Белгород в нощта на 12 срещу 13 май. Това е 40-ият случай в региона от началото на годината, съобщиха The Insider и Baza.
 

Изданието "Пепел" публикува снимки от местата, където са паднали боеприпасите и свидетелства на местни жители. Едва следобяд губернаторът Вячеслав Гладков призна „падането на взривоопасни предмети“ в Разумное и нареди евакуацията на жителите на близките къщи.

 

Това е на по-малко от 8 км от десет етажната сграда, чийто вход се срути вчера в резултат на попадение на боеприпас. При взрива и последвалото срутване загинаха 15 души, а 20 бяха ранени. Според руското министерство на отбраната, високата сграда е била ударена от фрагмент от украинска ракета "Точка-У", свалена от руската ПВО.


Няколко военни анализатори веднага поставиха под въпрос официалната версия за причините за срутването на входа.

 

На видеото от взрива от югозападната страна не се вижда падане на боеприпаса, отбеляза OSINT анализаторът Оливър Александър. Той смята, че това се дължи на факта, че единственото видео от удара на снаряда е заснето от камера, която „гледа към югозападната страна на сградата и експлозията вероятно е била причинена от повреда на руска планираща бомба, паднала върху североизточна страна”. Александър отбеляза и че гаражите и колите пред къщата са силно повредени от североизточната страна на сградата. Подобни щети могат да се очакват, след като плъзгаща се бомба удари долните етажи на сградата, добави той.

 

Военният анализатор Ян Матвеев обърна внимание, че на мястото на експлозията няма следи от въздействието на разрушителните елементи, които по време на експлозията на ракетата "Точка-У" се разпръснаха в открито пространство на разстояние от 3 хектара. Тъй като руска ракета за противовъздушна отбрана също може да разпръсне шрапнел, липсата на следи от нея може да означава експлозия на авиационна бомба, обясни анализаторът.

 

Военният анализатор Кирил Михайлов обясни, че инцидентите с авиобомби с модули UMPC, които най-често се прикрепват към изтребители-бомбардировачи Су-34, възникват заради несъвършен дизайн. „В случай на нещатно изхвърляне на боеприпаси крилата на модула не се отварят и бомбата пада свободно надолу. Понякога детонира“, добави той.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3877 |13.05.2024 Еврокомисията за РСМ: Споразуменията със София и Атина трябва да се спазват, заявлението на Силяновска е инцидент . 6| 15549 |13.05.2024 Военният министър Запрянов твърди: Самолетите F-16 Block 70 ще се поддържат изцяло в България . 18| 8460 |13.05.2024 „Плъх, мрънкане и копита!“ Какво казва новият военен министър Белоусов за Русия и света . 0| 2459 |13.05.2024 Електрохолд получи четири награди в конкурса „Най-зелените компании в България 2024“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads