Реклама / Ads
7| 5715 |13.11.2011 НОВИНИ

Двеста човека протестат пред НС заради лекарски грешки

.
Около двеста души се събраха пред Народното събрание на мълчалив протест в памет на жертвите на лекарски грешки. Те носеха плакати с надпис „Нека българските жени да раждат в България", „Нека винаги да се казва истината, колкото и лоша да е тя", „Нека да спрем погубването и почернянето на млади семейства в България".
 

 

Протестиращите носеха и карамфили и букети за близките си, починали вследствие на лекарско бездействие. Някои дори носеха свещи, за да почетат духа на починалите си близки.

 

Повод за протеста, организиран в социалната мрежа бе смъртта на 19-гоишна родилка в София. Със запалени свещи в ръка събралите се изслушаха трагичната история на 19-годишната Деяна, разказана от нейната майка.

 

Frognews.bg припомня,  че Деяна Георгиева почина, след като 42 дни се бори за живота си, без лекарите да могат да й поставят диагноза. Деяна е лекувана в четири болници - "Шейново", Инфекциозна, "Пирогов" и Александровска, но на 24 октомври умира. След жалба от близките на Деяна, Агенция "Медицински одит" и прокуратурата започнаха проверки. Болниците "Шейново" и "Пирогов" ще бъдат санкционирани заради грешки при лечението на Деяна Георгиева.

 

Не искам никой да преживява това, което случи на мен и моето семейство. Не ме питайте как се чувствах, когато детето ми умираше от болки, заяви тя и изрази възмущението си от решението на административен одит как да бъдат наказани виновните болници. Според нея един човешки живот е равен на един акт за административно нарушение.

 

Докога ще се позволява това безхаберие. Лекарите отнеха живота на майката на едно дете, което вчера стана на 2 месеца. На кого то ще каже мамо, посочи още опечалената жена.

 

Не искаме да се страхуваме от лекарите, заяви тя и призова: „Нека спрем убиването на майки в България, не на лекарските грешки."

 

Две близначета губи вследствие на лекарска грешка или бездействие Павел Македонски от Монтана. Бременността беше проблемна, сподели той по време на днешния протест.

 

От думите му стана ясно, че за съпругата му се е грижел д-р Цеков от родилното отделение в Монтана. Жената е имала непрекъснато кървене, но периодично е ходела на прегледи. На прегледа през април й е взета само кръв и урина. През май месец рутинният преглед се повтаря. На 14 юни й изтичат водите и тя е приета в родилното отделение. Оказва се, че едно от бебета отдавна е било починало, другото се ражда, но след няколко дни и то умира.

 

Чрез този протест искаме да сигнализираме обществеността, заяви Македонски и допълни: „Системата на здравеопазване не работи. Умират бебета и родилки и това се прикрива", заяви той и добави, че „Медицински одит" е разпоредил проверка на неговия случай, но констатацията е обичайната - няма лекарска грешка.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 5993 |12.11.2011 Съдят България заради доклад на Калфин . 5| 5751 |12.11.2011 Севлиево с 24-часова заря заради боеприпаси . 33| 6441 |11.11.2011 Заради Пенгезов зам.-шефът на ВАС хвърли оставка? . 18| 4920 |09.11.2011 Брюксел ни взе на прицел заради хаоса в БДЖ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads