Реклама / Ads
4| 4162 |21.01.2016 НОВИНИ

Двоен скок на ОПГ-та отчетоха от МВР

.
Ивайло Спиридонов
Двоен скок в броя на организираните престъпни групи отчете шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. По неговите думи в края на миналата година на територията на страната са действали около 400 организирани престъпни групи с над 2000 членове. За сравнение, през декември МВР отчете, че в средата на 2015 г. в страната е имало 280 организирани престъпни групи с 1200 души, участващи в тях.
 

„Но това са цифри, които са латентни. Разберете, че организираните престъпни групи не са строго определена цифра, всеки ден се менят. Едни са елиминирани от структурите, които са ангажирани в държавата да противодействат на престъпността, други сами по себе си се разпадат. Затова тази цифра ще намалява и ще се увеличава във времето. В края на миналата година беше установена цифрата около 400 групи с над 2000 участници в тях, така че в средата на тази година е възможно да намалеят или пък да се увеличат още повече”, коментира Спиридонов.

 

Само в последните дни са разкрити две организирани престъпни групи за търговия и трафик на наркотични вещества и оръжие. Това стана ясно на брифинг, организиран в Специализираната прокуратура. Главният секретар на МВР Георги Костов съобщи, че са проведени две спецакции за разкриването на двете престъпни групи и изземване на доказателства по досъдебните производства. Двете престъпни групи са се занимавали с разпространение на наркотични вещества и трафик на оръжия на територията на страната. При едната акция, проведена на 18 януари, са задържани 8 лица, спрямо които са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, създадена с цел разпространение на наркотични вещества и изнудване. Групата е действала на територията на Варна и приемала заявки за изнудване на определени лица чрез предоставяне на парични заеми срещу високи лихви на хора с нисък социален статус. При другата акция, на 19 януари, са арестувани 11 лица за трафик и търговия с наркотични вещества и огнестрелни оръжия.

 

Според събраните доказателства организираната престъпна група, разпространяваща оръжия, е действала на територията на Хасково, Пловдив и София и за осъществяването на дейността си е разполагала с турски гражданин, който да осигурява трафика на оръжие по посока на Турция. Именно Турция е посочена като дестинация за търговията и трафика на огнестрелните оръжия, иззети при проведените обиски. „При тази реализация има иззети и внушително количество веществени доказателства – 5 пистолета, 3 пушки, множество заготовки и части за огнестрелни оръжия”, каза главният секретар на МВР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4558 |28.11.2015 Хиляди излязоха на протест срещу скока на винетките . 2| 4278 |18.11.2015 Хора пеят патриотични песни срещу скока на винетките . 0| 5086 |15.07.2015 Каракачанов: Писмото от Страсбург за Гърмен е цинизъм и двоен стандарт . 0| 4628 |02.07.2015 Скок на бензина и дизела юли и август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads