Реклама / Ads
2| 4608 |17.08.2017 НОВИНИ

Експерт: 1,5 млн. безработни в България не търсят работа

.
На пазара на труда в България се забелязва изключителна стагнация, освен че има абсолютен дисбаланс между търсене и предлагане.
 
Факт е, че демографската структура е една от най-неблагоприятните в света и това, че населението ни намалява - младите хора стават все по-малко. Това каза Надя Василева, управляващ директор на Manpower Bulgaria, в студиото на телевизия "Блумбърг". Настава една все по-интересна ситуация на пазара, където работодателите искат да назначават и да отварят нови работни места. отварят, но няма с кого да ги запълним.

"От другата страна на монетата има много млади безработни (и не само млади), близо 1,5 млн., които не само че са безработни в трудоспособна възраст, но и те не търсят работа. По някакъв начин не биват обхванати от калкулацията за безработица.Една трета от работната сила в България в момента е от т.нар. "милениуми", които са известни с това, че при тях трябва да има разнообразие. "Един "милениум" се задържа средно на едно работно място около 9 месеца", допълни експертът.

"Следващата година на пазара на труда ще се влее т.нар. "генерация Z", която е още по-интересна и с тях ще стане още по-весело на работното място. За тях се знае, че поне 65% от работните места, които ще заемат още не са измислени, а и роботизацията се развива с ускорен темп и нека да видим какво ще се случи. Всички ще бъдат засегнати - дано да е за добро, защото, когато имаме ефективност, трябва да има и позитиви за обществото, за икономиката.България е една от страните, в които най-бързо расте заплатата, но съвсем реално средните заплати преди 10 години и сега са се увеличили два пъти, каза Василева.

Според нея, това означава, че няма хора и е нормално бизнесът да се бори за малкото хора, които има.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3952 |17.08.2017 Московски: В България камионите плащат до 10 пъти по-малко, отколкото в Европа . 0| 3886 |17.08.2017 Експерти: Няма опасност за България от заразените яйца и месо . 0| 4279 |16.08.2017 Евростат: България дава най-малко за обществен ред на глава от населението . 0| 6569 |18.08.2017 Експерти: България също може да бъде мишена на тероризъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads