Реклама / Ads
0| 3732 |18.07.2018 НОВИНИ

Експерт: За чумата се взеха правилните мерки, болестта не търпи компромис

.
Д-р Мирослав Първанов
Чумата е от типа изключително опасни заразни заболявания, които не търпят компромис по никакъв начин. То влиза за пръв път на територията на ЕС. Специалистите от агенцията са отговорният орган по закон, който трябва да вземе мерките. Те взеха правилните мерки.
 

Това каза в предаването „Референдум” по БНТ д-р Мирослав Първанов – председател на Асоциацията на ветеринарните лекари за продуктивни животни. След това уточни:  "Всички институции се изказаха по въпроса, но някак си като че ли се забравя, че всъщност ветеринарните лекари са тези, които носят отговорността, които всеки ден при фермерите, на терен...".

 

Нека да уточним първо какво е криза, защото при 4 хиляди ликвидирани животни, ние говорим за по-малко от 0.3% от популацията на овце и кози в страната и около 4% от популацията в Югоизточна България, т. е. мащабът на тази ликвидация е сравнително ограничен. Това добави Николай Вълканов – управител на "ИнтелиАгро", който е  експерт по селскостопански политики.

 

След това конкретизира: Но за сметка на това животните - овце и кози, които живеят в Югоизточна България, които са изложени потенциално на риск от зараза, при овцете са 22% от животните в страните, а при кози - 15%, т. е. потенциалните загуби могат да бъдат много по-големи."

 

По темата се включи и Юлия Коюнджийска, която е  заместник-председател на Асоциацията „Обединени български животновъди":. Тя каза: "Точно онзи ден екип на министър Порожанов, когато беше пикът на това заболяване и се унищожиха най-много животни, присъствал е лично, на място, тъй като трябваше да бъде едно от официалните лица на Църногорския събор, но не се появи точно поради тази причина. това не означава, че той е имал безотговорно поведение. Бил е на място, видял е какво се случва, водил е разговори. Днес го обясни също и на съвета."

 

Шефът на БАБХ д-р Дамян Илиев също се включи в дискусията:  „Дейността по евтаназията на животни в засегнатите райони е спряна "поради конфликти не с фермери, а с хора, които присъстват в огнището". "Трябва всички да се замислят и да ни помогнат, да си помогнат на себе си фермерите, за да не се разнесе заразата по един път, който понякога е и криминален, понякога е и на базата на емоции, а хората не знаят какво би могло да се случи..."

 

Симеон Караколев – председател на националната Асоциация на овцевъдите и козевъдите пък каза: "Спасяват се преди всичко човешки съдби. Ако говорим за действията на агенцията, дори и да са били те пресилени, внезапни, те са на една служба. Друг е въпросът каква беше организацията от страна на министерството. Защото над агенциите има министър, заместник - министри. Това са хората, които трябва да правят връзката между агенцията и животновъдите. Там нямаше такава връзка. Това беше големият проблем. Затова се стигна до тази ескалация и тя не е стихнала още."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3956 |18.07.2018 Борисов нарежда на Порожанов по комунистически да бори чумата . 1| 4130 |17.07.2018 Момчил Неков изиска отговори от европейските институции и анализи от френската лаборатория във връзка с чумата по дребните преживни животни у нас . 2| 3884 |17.07.2018 Пръскат с дезинфектант по границата с Турция заради чумата . 5| 3710 |17.07.2018 БАБХ: Вероятно чумата е дошла от нелегален внос на животни от Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads