Реклама / Ads
8| 3583 |01.03.2021 НОВИНИ

Експерт: Обещаните от премиера "нови" язовири не са новина. Проектирани са през 80-те г. на миналия век

.
Източник: БГНЕС
„За нас новина няма - язовир „Кюстендил“ се строи повече от 40 години, а „Нейковци“, „Луда Яна“ и „Пловдивци“ са проектирани в началото на 80-те години, строителството им започна средата на 80-те години, а през 2001 година строителството им беше прекъснато от днес за утре“
 

Това каза инж. Димитър Кисляков, ръководител на катедрата - Хидротехнически факултет на УАСГ.

 

Изказването му идва дни след като на поредната обиколка премиерът Бойко Борисов, предизборно или не, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков коментира, че четири нови язовира щели да бъдат изградени у нас през следващите 10 години. Тогава Нанков посочи конкретно язовирите „Нейковци“ край Трявна, „Мокра Бяла“ край Севлиево и недовършеният „Кюстендил“ край с. Склокощица до Кюстендил. Четвъртият щял да бъде строящият се в момента „Луда Яна“. Друг „замразен“ проект заради недостиг на средства е „Черни Осъм“.

 

Язовир „Луда Яна“ започна едно строителство, което така се „забатачи“, защото в него има толкова много проблеми, а пък за започване на довършване на строителството на „Нейковци“ не бяха намерени пари. В заемното споразумение имаше и средства за ремонта на язовир „Студена“, който още не е приключил...“, става ясно обаче от думите на инж. Кисляков пред Българското национално радио.

 

По думите му обнадеждаващи новини около строеж на язовири няма, защото опитът в България сочи, че тези ремонти се точат, а има редица язовири за питейна вода, които също не са довършени, което пък ги прави и опасни.

 

„Но друг проблем във връзка с осигуряването на питейната вода е промишленото изсичането на горите и пълното обезлесяване на страната, което променя характеристиките на водосборните области у нас“, заяви още експертът.

 

Изследване на язовирите в цялост у нас не е правен, то трябва да се възложи на екип от специалисти, поясни инж. Кисляков.

 

„Друг проблем при строежите на язовири е промяната на водостопанските планове - след 10 години трябва се актуализира хидроложката разработка за обекта по отношение на водните ресурси, структурата на потреблението също да се актуализира“, добави експертът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 8702 |26.02.2021 яя . 4| 3270 |24.02.2021 Експерт: 18% от средствата от глоби са за превенция на ПТП, останалите потъват в бюджета на МВР . 2| 3308 |23.02.2021 ”Предател”, скандират хиляди в Армения срещу премиера Пашинян . 8| 3891 |23.02.2021 Музика за ушите на премиера: Дай Боже все така да даваш пари!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads