Реклама / Ads
1| 4374 |07.06.2015 НОВИНИ

Експерт по повод Анево: Най-накрая трябва да има наказани

.
Американският гражданин, който пострада вчера при инцидента на полигон на ВМЗ-Сопот край село Анево, все още е с опасност за живота, съобщи по БТВ д-р Кирил Атлиев от болницата в Пловдив „Св. Георги”.
 
Той е пострадал най-тежко, ампутирана е част от дясната му ръка, лекарите се борят, за да спасят лявата ръка, има множество рани по гърдите, обяви д-р Атлиев.

Другите трима пострадали – канадски гражданин и двама българи, са в добро общо състояние. 29-годишният преводач Иван Танков разказа, че не е видял какво точно се е случило, защото е бил в гръб към стрелящия американец, който загина при инцидента. Младият мъж е бил на 7-8 метра от стрелеца. Той има разрязан прасец и други наранявания.

 

Жителите на село Анево и на Сопот са притеснени от инцидента. Според тях този инцидент не е случаен и го свързват с взривовете в Иганово. Те смятат, че някой иска да закрие военния завод, което ще остави 3000 души без работа.

 

Подп. Борислав Генов, експерт от Министерството на отбраната, смята, че държавата трябва да вземе мерки, въпреки че става въпрос за частна фирма. Той уточни, че при такъв тип дейности най-важно е обучението, но не изключва вероятността боеприпасите да не са били годни.

 

Военният експерт не е сигурен, но смята, че няма механизъм, който да задължи частните фирми да преосвидетелстват боеприпасите. Той подчерта още, че ако е ставало въпрос за изпитване на оръжието, а не за обучение, не е нормално да се стреля с ръка.

 

Полк. Иван Бояджиев, експерт по антитероризъм, също смята, че има нарушение на технологичната и производствена дисциплина, твърде много са пострадалите. Според него има и много въпроси, на които никой не е отговорил – кой издава лиценз на тези частни фирми, къде ще се продава оръжието, ако е ставало въпрос за продажба и др.

„Знаете къде най-много се използват гранатомети и автомати „Калашников” – за локални войни. И най-накрая трябва да има наказани”, заяви експертът.

По думите му хората в Сопот няма от какво да се притесняват.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4608 |27.05.2015 Експерт: Води се люта борба с преписванията на матурите . 7| 4569 |25.05.2015 Експерт: Случаи като този в Гърмен тепърва предстоят . 1| 4582 |23.05.2015 Жителите на Мизия готови на бунт, искат повторна експертиза . 0| 4567 |21.05.2015 ДНК експертиза доказа, че трупът в Струма е на 17-годишен младеж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads