Реклама / Ads
4| 3107 |15.02.2021 НОВИНИ

Експерт: Правете разлика между машинно и дистанционно гласуване, далеч сме от второто

.
Източник: БГНЕС
Масово има объркване сред българите: ”Ама как така ще ни позволят да гласуваме по интернет”. Има разлика между дистанционно и машинно гласуване. Ние още сме далеч от дистанционното гласуване. В България имаме машинно гласуване, което не е прецедент нито за Европа, нито за САЩ, това не е нещо ново.
 

Това заяви киберекспертът и бивш служител на сектор "Киберсигурност" в ГДБОП Любомир Тулев в студиото на "България сутрин".

 

По думите му машините ще спестят много време на секционните членове.

 

"Машините ще спестят времето за броене и калкулиране на бюлетините. Информацията се събира локално, не се праща по интернет. Тя се събира на машината и после просто се принтира", обясни Тулев.

 

Според киберексперта хипотетично има възможност някой да влезе в машината с лаптоп.

 

"Но този интерфейс ще бъде заключен. Далеч съм от мисълта, че ще бъде манипулиран вотът", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

 

И добави: "обучението на секционните членове да попълват протокол е в пъти по-сложно от обучението да работят с машините. Разбира се, че ще има обучение, но то е в пъти по-лесно. Ще има и техническа поддръжка на място".

 

Тулев коментира, че България е все още далеч от дистанционно гласуване, защото трябва много време за уеб апликация, а и дистанционното гласуване крие изключителни рискове.

 

"Това в момента е позволено само в Естония и Латвия", каза той и допълни, че според него "камери по време на избори е прекалено много".

 

Що се отнася до гласуването по пощата, транспортният министър Росен Желязков, който е кандидат за депутат от листата на ГЕРБ посочи, че това било твърде екзотична идея.

 

"На този етап, два месеца преди изборите гласуването по пощите е твърде екзотична идея, която ще доведе до повече съмнения за манипулации и фалшификации на вота, отколкото ще има полза", смята Желязков.

 

Темата с пощата е свързана по-скоро с дистанционното гласуване, а не с пощата като логистика, обясни министърът пред БНТ.

 

„При гласуване в изборната секция достоверността на идентификацията на гласоподавателя е гарантирана. При дистанционния вот основният въпрос, който трябва да намери решение, е електронната идентификация. Как да се гарантира, че точно това лице е подало този глас честно е влязъл в изборните резултати“, коментира още Росен Желязков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 3496 |07.02.2021 Комуникационен експерт: Да ползваш тролове е като да кихнеш в пепелник . 20| 7753 |05.02.2021 Експерт: Министър Петкова повтаря лъжата, че ”Балкански поток” струва 2,6 млрд. . 22| 6082 |28.01.2021 Рекламен експерт: Новата реклама на българската армия е много по-страховита от самата нея . 25| 4177 |28.01.2021 Политолог: Гафове на ГЕРБ до изборите може да стопят разликата с БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads