Реклама / Ads
0| 2857 |20.08.2022 НОВИНИ

Експерти по инфлация: Как го правят аржентинците?

.
Източник: Reuters
Почти никоя друга страна няма толкова опит с инфлацията, колкото Аржентина. Хората стават все по-изобретателни, за да могат да се справят с поскъпването. Само за година потребителските цени в Аржентина са се увеличили с цели 71%. Така южноамериканската страна отново се оказва на първо място в света по този показател.
 

Новият икономически министър на Аржентина Серхио Маса възнамерява да се бори с този тревожен феномен. Непосредствено след встъпването си в длъжност той заяви: „Една от основните теми в моята работа ще бъде борбата срещу инфлацията“. Неговата предшественичка на поста се задържа само месец, а сега Маса иска рязка промяна на курса, припомня DW.

 

Аржентинците са експерти по инфлацията

 

Хората в страната са свикнали да чуват подобни обещания. Докато за жителите на повечето държави високата инфлация е нещо ново, аржентиците са истински експерти в повишаващите се цени. Пред последните 50 години те в много редки случаи са били стабилни.

 

В края на 80-те години на миналия век инфлацията достига невероятните 3000%. От 2018-а година насам се движи над 30 на сто годишно. За 2022-а година експертите предричат ръст в поскъпването от около 90 процента.

 

И тъй като до момента правителството така и не успява да промени почти нищо, с течение на времето аржентинците са си разработили цяла поредица стратегии как да намалят ефекта от инфлацията.

 

Покупки на изплащане

 

Тъй като заради постоянния спад в стойността на песото дълговете намаляват все повече, клиентите се стремят да разсрочат плащанията за много продукти за максимално продължителен период. Особено при по-големите покупки често се предлагат разплащателни вноски без лихви, макар фактически да става дума за намаление в цената.

 

Дори и при покупките на хранителни продукти в супермаректите касиерите постоянно питат клиентите дали искат да разсрочат плащанията. Постоянните сравнения на цените и търсенето на промоции е ежедневие за много аржентинци.

 

Спестяванията са в долари

 

Основният инструмент на аржентинците в борбата им срещу инфлацията обаче е доларът. Тъй като инфлацията за кратко време „изяжда“ спестяванията в местното песо, аржентинците прехвърлят всичките си излишни пари в долари. Предполага се, че те разполагат с 200 милиарда долара в брой. Това са 10 процента от всички доларови банкноти, които са в обращение – и 20 процента от всички долари извън САЩ.

 

Тъй като обаче Аржентина почти не разполага с доларови резерви, аржентиците имат право да купуват само по 200 долара месечно по официалния курс от 140 песо. На черния пазар доларът струва над два пъти повече.

 

Разменна търговия

 

В по-бедните квартали пък все повече хора се отказват изцяло от търговията с пари и залагат на размяната на стоки. Те се срещат в сдружения или под открито небе и заменят стари дрехи срещу храни или пелени срещу дървен материал.

 

Във Вила Фиорито ясно се вижда какво представлява това. Всеки следобед там се събират жени, които се надяват да разменят нещата, от които могат да се лишат, за жизненоважни продукти.

 

Те постилат на площада одеяла и внимателно подреждата стоката, която са донесли: дрехи, играчки, домашни потреби. Биха искали да получат в замяна храна за децата си. „Всичко, което получат тук, отива право на масата“, обяснява координаторката на пазара Мария Инес Перейра.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2878 |20.08.2022 Путин и Макрон се договориха: Експерти на МААЕ влизат в АЕЦ Запорожие . 0| 4097 |19.08.2022 Експерти: Ако АЕЦ Запарожие спре да работи, в Украйна може да се повтори катастрофата с „Фукушима-1“ . 0| 2712 |18.08.2022 Икономическите мерки срещу инфлацията да се променят, съветват експерти . 0| 2740 |16.08.2022 Удо Ланге е отровен с хлороформ, сочи експертиза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads