Реклама / Ads
2| 2565 |12.07.2023 НОВИНИ

Експерти: Срещата във Вилнюс показва отношението на НАТО към Русия

.
Реклама Начало Русия По света Европа СРЕЩА НА НАТО ВЪВ ВИЛНЮС Любомир Кючуков: Срещата във Вилнюс показва отношението на НАТО къ Източник: БНТ
На втория, заключителен ден от срещата на върха на НАТО във Вилнюс, се очаква да се проведе първото заседание на Съвета НАТО-Украйна. Бившият заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков и директорът на ИЦ на МО полк. Владимир Миленски коментираха темата пред БНТ в ”Денят започва”.

Според Кючуков символиката на срещата е показване на отношението на страните на НАТО към Русия, както и подкрепа за войната на Украйна. Именно затова е и близостта на срещата до териториите на Русия.

 

От своя страна Миленски подчерта значението на подкрепата на Алианса, като във военно отношение, той посочи разработването на отбранителни планове по източния фланг като благоприятни за България.

 

"Самият факт че има отбранителен план променя сигурността за нас. България е много по-сигурна вече. Знаем, че с нас стоят нашите съюзници", добави той.

 

Относно войната в Украйна, Кючуков раздели държавите от НАТО на две групи - реалисти и опортюнисти. Реалистите, към които бившият заместник външен министър включва САЩ и Германия, заемат позицията, че докато войната продължава, Украйна няма как да стане част от НАТО, поради рисковете за директен сблъсък с Русия.

 

"Тази позиция е споделяна и от Русия. Наблюдава се комуникация между САЩ и Русия, именно за да не се премине червената линия", поясни той.

 

Към опортюнистите Кючуков посочи Полша и държавите от Балтика. Според Миленски тяхното отношение по въпроса е изградено на база историческите им взаимоотношения с Русия.

 

"Сега трябва да се вслушваме по-внимателно в гласа на разума. Гласът на разума е, че това, което се е случило в историята, ще се повтори. Русия не е променила поведението си в цялата си история", добави той.

 

Добави, че влизането на Украйна в НАТО е въпрос на преценка и компромиси от двете страни. Също така повдигна въпроса какво се дефинира като край на войната, и кога Украйна ще може да стане част от НАТО.

 

"Дали това означава край на военните действия, дали означава освобождаване на всички територии на страната? По въпроса има различни мнения, но сега просто не е правилният момент", добави той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 2954 |11.07.2023 Премиерът Денков във Вилнюс: Поемаме ангажимента да надградим бойната група в България до ниво бригада . 0| 2393 |11.07.2023 Вилнюс: Съюзниците ще препотвърдят, че Украйна ще стане член на НАТО . 12| 2601 |11.07.2023 Денков от Вилнюс: Очаквам ясна заявка, че Украйна ще бъде поканена в НАТО . 4| 2425 |11.07.2023 Москва прати дронове в Киев и Одеса часове преди срещата на върха на НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads