Реклама / Ads
11| 4400 |17.11.2021 НОВИНИ

Eкспертни разговори след лидерските срещи. Ще има ли редовно правителство?

.
Асен Василев, Кирил Петков Източник: БГНЕС
Очаква се преговорите за съставяне на бъдещ редовен кабинет да продължат и на експертно ниво, след като вчера лидерите на победителят на изборите, провели се в неделя, „Продължаваме Промяната” Кирил Петков и Асен Василев проведоха срещи с представители на БСП, „Има такъв народ” и „Демократична България”. Заявката е да се подпише подробно коалиционно споразумение с конкретни политики в него.
 

Към момента партиите в евентуалното коалиционни правителство дават по-скоро зелена светлина.

 

Лидерът в оставка на „Демократична България“ Христо Иванов след срещата с Петков и Василев вчера заяви, че не вижда причина ДБ да не подкрепи „Продължаваме Промяната“ за кабинет. От думите му стана ясно, че нямали никакви съществени разговори.

 

Лидерката на БСП, също в оставка, Корнелия Нинова е оптимистично настроена. Въпреки това тя отбеляза, че има много работа за вършене преди така мечтаната коалиция да стане факт. „Общото между нас е, че трябва да има работещ парламент и редовен кабинет“, отбеляза Нинова. 

 

Слави Трифонов и партията му „Има такъв народ“ също дадоха зелена светлина. Разбира се, това се случи в типичния за тях стил - лаконични и по Фейсбук. Трифонов щял да направи всичко възможно, което зависи от него и от ИТН, за да може правителството да се реализира.

 

Всички са категорични - към момента никой не е поставял условия за имена и постове. Въпреки това досега от „Продължаваме Промяната“ са споменавали няколко имена - Кирил Петков за премиер, Асен Василев - финансов министър, Даниел Лорер - външен министър, инж. Александър Дунчев - за министър на околната среда и водите. Петков и Василев на няколо пъти отклоняват въпроса дали Бойко Рашков ще остане начело на вътрешното министерство и дали ще бъде предложен пост на Мая Манолова в социалното министерство.

 

Във всички медийни изяви на членове на ПП от последните дни се подчертава обаче, че това са само предложения, а постовете ще бъдат заети от най-квалифицираните кадри след преговорите с останалите три партии.

 

В крайна сметка след срещите вчера големият въпрос все още виси със страшна сила: Ще има ли редовно правителство с първия мандат? Ако то не се осъществи, щафетата поемат вторите - ГЕРБ-СДС в опит за съставяне на кабинет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4722 |16.11.2021 След изборите на Борисов явно му остана само радостта от магиситралите . 3| 2848 |16.11.2021 Нова доставка от 359 хил. теста осигурява изследването на учениците за още 2 седмици . 9| 5161 |16.11.2021 Швейцария ни попиля с 4:0 в последния мач за световното, Ясен Петров не знае на кой свят е . 0| 2955 |15.11.2021 Полицията в Казанлък е задържала 34 нелегални мигранти за последните 10 часа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads