Реклама / Ads
9| 4007 |07.03.2021 НОВИНИ

Екссъдия: Прокуратурата ни все още е по сталински модел, ще има още шамари от Кьовеши

.
Душана Здравкова Източник: БГНЕС
”Българската прокуратура не разбира мисията, целите и задачите на Европейската прокуратура”. Така Душана Здравкова, бивш съдия, подала оставката си от системата в знак на протест срещу кадрово назначение през 2011 година, коментира писмото от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, с което се изисква допълнителна информация за 7 от българските кандидати за европейски делегирани прокурори.
 

По думите на Здравкова това е безпрецедентно и с други кандидатури не се е случвало до момента:

 

"Бележките в коментарите към върнатите кандидатури показват това неразбиране на задачите на Европейската прокуратура, защото изпраща хора, които няма да могат да си свършат професионално задълженията, които те биха имали като делегирани прокурори", обясни тя пред БНР.

 

Според нея кандидатите са млади и образовани хора, но проблемът идва от структурата на прокуратара - "няма как в една нива, засята с плевели, да искаш житна реколта". Прокуратурата е по сталински модел, единоначалието и субординацията в нея са безспорни, каза Здравкова.

 

Екссъдията беше категорична, че голямото разминаване е в структурата на нашата прокуратура, във вижданията и действията на главния прокурор и неговите подчинени, както и в това, което очаква от нас Европейската прокуратура.

 

"Българската прокуратура все още е по сталински модел, в която основно е единоначалието и субординацията. Няма как тя да направи друг вид преценка и да бъдат избрани други кандидати. Това е дълбоката тревога. Тази първа крачка за България по пътя на Европейската прокуратура е фалстарт".

 

Здравкова оприличи Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет на "щраус, заровил главата си в пясъка, който не иска да види и оцени това, което се опитват колегиално да кажат от Европейската прокуратура".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5288 |04.03.2021 С какво не се похвали прокуратурата днес? . 2| 3709 |02.03.2021 Дело за 100 000 лв. срещу прокуратурата заведе бившият зам.-министър Христо Ангеличин . 2| 6837 |26.02.2021 Адв. Грета Ганева: Ще прескочим прокуратурата и МВР по казуса ”Осемте джуджета” . 11| 3777 |18.02.2021 БСП внася сигнал в прокуратурата заради изказване на Йорданка Фандъкова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads