Реклама / Ads
42| 4752 |04.01.2021 НОВИНИ

”Екзакта”: Четири партии влизат в следващия парламент

.
Източник: БГНЕС
В проучването на ”Екзакта” се очертават четири политически сили, които със сигурност ще влязат в следващия парламент - ГЕРБ, БСП, ”Има такъв народ” и ДПС, а ”Демократична България” и ”Обединени патриоти” са с потенциална възможност да прескочат бариерата от 4%.
 

"Оптимистите за бъдещето на страната ни са повече от песимистите. Съотношението е 43% към 40%", коментира пред БНР социологът Лидия Йорданова, ръководител на социологическа агенция "Екзакта" за последното им проучване, приключено в средата на 2020-а.

 

Тя уточни, че за последните 3 години песимистите са намалели с 5%.

 

"На въпроса за собственото си бъдеще на българите през новата година, оптимистите са 50%, а песимисти са 29%", посочи още Йорданова.

 

"В нашите данни през последната година няма случай, в който да сме регистрирали БСП

като първа политическа сила, но в същото време дистанцията на ГЕРБ пред БСП би могла да бъде свита още. Изненади и развитие на ситуацията могат да се очакват. ... Всички политически формации, които се готвят да атакуват парламента, са в много добра кондиция, защото в момента те съществуват в условията на икономическа, политическа и медицинска криза. Всичко това ги държи във висока политическа готовност", обясни социологът.

 

Йорданова беше категорична, че кампанията ще реши кой ще е победителят: "Нито една от двете големи партии не може да се надява на голяма периферия, те са мобилизирали най-твърдите си избиратели".

 

Социологът подчерта, че в следващия парламент ГЕРБ ще управлява с партньори: "Два пъти по-често хората търсят алтернатива на ГЕРБ в дясното политическо пространство, отколкото вляво".

 

По думите ѝ проблемът на левицата е, че не може да разшири периферията от избиратели и не може да произведе партниращи леви формации. Лидия Йорданова изтъкна, че от информационната кампания за ваксинирането ще зависи развитието на здравната криза.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3271 |03.01.2021 Четирима са вече загиналите при свлачището в Норвегия . 1| 3281 |03.01.2021 Един загинал и четирима ранени при инцидент в Стара планина . 13| 4782 |30.12.2020 Любомир Аламанов: Партиите на статуквото виждат милиардите, задаващи се от Европа. Затова изборите ще са яростни . 1| 3268 |26.12.2020 Четирима ранени след стрелба в Берлин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads