Реклама / Ads
1| 5138 |26.12.2023 НОВИНИ

Емил Нешев, ПСС: Едва около 20% от туристите си правят застраховка

.
Източник: личен архив
Когато тръгваме към планината през зимата, трябва да вземем предвид това, че във всяка планина условията са различни. От една страна е снежната покривка, а от друга – метеорологичните условия. Важен е обаче и маршрутът, по който ще тръгнем и опасностите, които той крие. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.
 

Информираността винаги е един вид превенция против инциденти в планината. Затова и винаги казваме – никога не трябва да подценяваме планината и да надценяваме собствените си възможности, каза още той.
Екипировката, с която тръгваме, също трябва да бъде съобразена с конкретния маршрут и обстановка. Навлизайки в зимния сезон трябва да бъдем със зимна екипировка, но трябва да имаме и съответното оборудване. Ако караме ски или сноуборд извънпистово, задължително трябва да имаме в наличност специализирана лавинна екипировка – това са задължителните уреди – лавинна лопата, лавинна сонда, лавинна раница. Има още едно много важно нещо – никога да не ходим в планината сами.


Емил Нешев е категоричен, че в зимната планина едно от най-опасните неща е лавинната опасност. За да бъдем обаче достатъчно подготвени и да преценим какви са условията и рисковете в планината в момента, е задължително да знаем какво се случва със снежната покривка. Това, по думите му, може да се постигне с участието в специализирани курсове за лавинна безопасност. През последните години има голям интерес към такива курсова, посочи още той.

 

За съжаление в България няма статистика за това какъв процент от туристите си правят застраховка преди да тръгнат на преход в планината. Случаите на оказана помощ расте всяка година, а през тази  Планинската спасителна служба отново е отчела рекорд, посочи директорът. Едва около 20% от хората обаче си правят застраховка, каза още Емил Нешев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5367 |26.12.2023 Залужни: Трябват ни хора, боеприпаси и оръжия, а кой ще призовават – не е моя работа . 13| 6111 |26.12.2023 Азербайджан готов да закупи рафинерията на Лукойл в България . 7| 5800 |26.12.2023 Милен Керемедчиев: Оределено трябва да се притесняваме за изборите в Европа . 1| 4713 |26.12.2023 Силен старт за България на Световното по ускорен шах

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads