Реклама / Ads
14| 3690 |20.12.2023 НОВИНИ

Емил Соколов за ФрогНюз: С неясна позиция в Европа Радев обслужваше наратива на Кремъл

.
Емил Соколов, историк и политически анализатор
"Без да има избрано правителство чрез служебните правителства президентът се опитваше да налага политически решения и да променя начина, по който страната ни се позиционира и в Европейския съюз, и в НАТО, да руши европейската солидарност към Украйна и да подменя дневния ред". 
 

Това каза пред ФрогНюз историкът и политически анализатор Емил Соколов.

 

Ето и цялото интервю:

Опозицията казва, че конституционните промени едва ли не са незаконни, че в държавата е настъпило беззаконие. Вие как смятате - съгласен ли сте?

 

Конституционните промени са една добра първа стъпка. Опозицията - конкретно “Възраждане”, говори така от няколко дни. Включително днес чухме една доста екзотична декларация, в която ставаше въпрос за убийци, изнасилвачи, престъпници. До някаква степен одобрявам използването на метафори в политическата реторика, но не когато се използват, за да прикрият откровенни лъжи и клевети - защото това видяхме. Тръгна се от Паметника на Съветската армия и престъпниците, които го премахнали, след това преляхме в Конституцията.


Това е поредният опит за генериране на скандал от страна на “Възраждане”, който цели да всее смут и объркване какво всъщност е било гласувано. Основните неща са две. Първо, разделяне на Висшия съдебен съвет в две части, на съдии и прокурори, с промяна на квотите, така че съдиите да са по-независими, а за прокурорите да има по-силна парламентарна квота. Второ, ограничаване правомощията на служебните кабинети, за да не станем свидетели на “Гълъбарник 2” или на опити служебни министри, назначавани от президента - сега става въпрос за Радев, в друг случай може да е друг президент - да следват политическа линия, която няма нищо общо с просто администриране и провеждане на нови избори.






Основните предложения са тези. Какво незаконно вижда някой в тях? Най-вероятно промените в Конституцията са толкова незаконни, колкото и е незаконен фактът, че Паметникът на Съветската армия е историческа фалшификация. Всичко се пакетира във вид “вижте фашистите, престъпниците”, което звучи доста скандално и привличащо вниманието, но е много далеч от истината.

След промените в Конституцията, очаквахте ли да последва реакция от президента Румен Радев?

 

Президентът със сигурност беше първият, даже бях сигурен какво ще каже. Думите обаче идват от човека, който без да има избрано правителство чрез служебните правителства се опитваше да налага политически решения и да променя начина, по който страната ни се позиционира и в Европейския съюз, и в НАТО, да руши европейската солидарност към Украйна и да подменя дневния ред. 

Отварям една скоба - преди дни премиерът Денков разказа как бил посрещнат дружелюбно от европейските лидери на първите срещи в качеството си на министър-председател. Преди това на тези срещи страната ни представляваше президентът Радев, а лидерите на Европа били несигурни в неговата позиция, посочи премиерът. Така ли се държеше президентът?

 

Категорично! Държавният глава доста дълго време спекулираше и нямаше ясна позиция. Невземането на ясна позиция обслужваше наратива на Кремъл. Невземането на решение, неутралитетът са вземане на страна, просто грешната страна.

Имаме ли шансове за Шенген до края на годината според Вас?


Има всички възможности да постигнем този исторически успех. Много неща могат да се случат, ще видим какво ще каже Австрия, но нещата се движат в правилната посока. Възможност за пробив има според мен.







Наблюдаваме ли според Вас стабилизиране в сглобката, в некоалицията?

 

Те никога не са били стабилни от гледна точка на това да има разбирателство, да цари мир и хармония. Има да се свърши работа, да се случат неща, от които България има нужда и те трябва да се случат - според мен това е единственият обединяващ фактор. Докато държавният интерес стои пред тесните партийни интереси, ще имаме управление, което ни държи по-близко до Европа. Ако някоя страна реши, че държавният интерес не е толкова важен, може да станем свидетели на друго. 

Кой смятате ще е премиер след ротацията?

 

Според мен единственият, който може да поеме този пост, е Мария Габриел.

 

Интервю на Илияна Маринкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3150 |20.12.2023 Финансовият министър отчете висока събираемост от ДДС към края на годината . 6| 3350 |20.12.2023 Радев ще сезира КС заради реформите в Конституцията . 0| 3351 |20.12.2023 Съдът на ЕС потвърди санкциите срещу руския милиардер Роман Абрамович . 11| 6614 |20.12.2023 Американски пилоти за тарана на Списаревски: Ударът му бе като мълния, истински ад за бомбардировачите ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads