Реклама / Ads
5| 4367 |25.09.2015 НОВИНИ

Енчев сезира прокуратурата за незаконен сюнет на деца

.
Велизар Енчев
Независимият депутат Велизар Енчев сезира прокуратурата от трибуната на Народното събрание за нарушение на човешките права и суверенитета на България. Повод за това е информация от медиите за извършване на публично обрязване в Омуртаг.
 
Масовият сюнет е извършен в Омуртаг, на стадион и е част от кампанията на ДПС, свързана и с местните избори, тъй като по този начин, чрез експлоатация на религиозните възгледи на родителите се купуват гласове, смята депутатът.

Обрязването е нарушаване на човешките права на детето, освен това е и телесна промяна, която причинява болка и страдание, при това без наличие на обективна медицинска причина за това, категоричен бе Велизар Енчев.

Още по-категоричен бе депутатът, че институциите трябва да се намесят и да разследват този случай, след като здравният министър Петър Москов, в рамките на редовния парламентарен контрол, заяви, че в Министерство на здравеопазването и съответната регионална служба не е постъпвало заявление за извършването на ритуала по обрязване, както и че няма следи за това ритуалът да е извършен от медицински лица. Министърът бе категоричен, че медицинската интервенция трябва да се извършва според съответните стандарти и отказа да коментира религиозния аспект от проблема.

Също така министър Москов заяви, че за да се извърши законно тази медицинска процедура от турски лекари, трябва се иска официално разрешение - според законодателството, за да упражняват професията си у нас и/или на територията на страна-членка на ЕС, трябва да минат през процедура на признаване на квалификацията. Такова искане също не е постъпвало в Министерство на здравеопазването.

Именно тази част от отговора предизвика депутата Велизар Енчев да определи акта в Омуртаг като акт на застрашаване на националната сигурност.

„Има ли държава", попита Енчев и настоя за намеса на българската прокуратура в лицето на главния прокурор, а също и за намеса на премиера Бойко Борисов.

"Става дума за здравето и психиката на българските деца", с тревога предупреди Велизар Енчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4321 |24.09.2015 Върнаха делото за радикален ислям на прокуратурата . 11| 5664 |24.09.2015 Фрог научи: Прокуратурата отказа да разследва Босия за хвърляне на домати . 2| 4601 |24.09.2015 ВСС освободи Светлозар Костов като шеф на Спецпрокуратурата . 5| 4394 |23.09.2015 Енчев: Какво правосъдие от магистрати, назначени от политици от НС?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads