Реклама / Ads
2| 4750 |26.02.2020 НОВИНИ

Енергиен експерт: Страната ни изпусна голяма част от възможностите си

.
Проф. Георги Касчиев
Времето си върви и ще изпуснем възможностите, които дава самата Зелена сделка за региони в преход. Тя не изисква буквално да се затворят топлоелектрическите централи в България, но смисълът на европейските регламенти е такъв. Страната ни изпусна голяма част от възможностите си.
 

Това заяви енергийният експерт проф. Георги Касчиев пред бТВ и допълни, че каквото и да се прави сега, то трябва да се случи до 2025 г., защото е заплашен енергийният баланс на страната.

 

По думите му няма да се подписва Зелена сделка, а регламентите вече са приети.

„През 2014 г. в резултат на изследване за енергийния баланс ЕК приема „механизми за резервиране на капацитет“ и приема регламенти да подпомогне тези западащи централи. Още в началото на 2016 г. Полша и други страни кандидатстват по тези мерки. Февруари 2018 г. се подписват първите 6 договора със страни, сред които са Италия, Гърция, Германия, Белгия и Полша. Варшава подписва договори за своите централи, включително за няколко, които се строят“, посочи той.

 

„Доколкото е известно, миналата година октомври или ноември (България) е изпратила документи в ЕК за започване на тази процедура. Какво съдържат очевидно е една от най-пазените държавни тайни, защото никой не знае“, заяви проф. Касчиев.

Резултат от преговорите ще има чак след 2 години, както е било при другите страни. „Само че има една особеност, която много енергийни експерти явно са я пропуснали, миналата година юни месец се подписва един нов регламент – 943, който влиза в влиза от юли и в чл. 22 е записано, че от юли 2025 г. всички централи с огромни въглеродни емисии, няма да получават държавна помощ“, обясни енергийният експерт, като изключение ще правят централи, за които е бил подписан вече договор.

„Няма задължение да се затварят централите, но те вече ще зависят много от цените на въглеродни емисии“, казва експертът.

 

Проф. Касчиев отбеляза, че топлоцентралите в басейна на Марица са изключително важни за енергийния ни баланс и дават около 3000 мегавата. Според него АЕЦ „Белене“ не може да ги замени, още повече че се предвижда атомната централа да влее в експлоатация да влезе в експлоатация през 2036 или 2037 г., според Касчиев този проект няма да бъде осъществен, защото пред него има много пречки, включително се води и дело.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4974 |26.02.2020 Директорът на ВМА: Появяват се фалшиви новини за коронавирус в страната . 36| 18123 |25.02.2020 НСИ призна: Не са верни данните за икономическия растеж на страната . 1| 3943 |24.02.2020 Експерт: 90% от маркировката не отговаря на нормативните изисквания . 1| 4076 |24.02.2020 Експерт: Маските да се ползват само от болни от коронавирус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads