Реклама / Ads
7| 3157 |16.11.2022 НОВИНИ

Енергийният министър Христов: Молдова поиска ток от нас, скоро и Украйна може да го стори

.
Росен Христов Източник: БГНЕС
Молдова се обърна към нас с искане на електроенергия, съобщи Росен Христов и добави, че в скоро време очаква това да се случи и от страна на Украйна, като отбеляза, че всичко това се дължи на войната. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов пред журналисти.
 

Относно енергийната сигурност Росен Христов добави, че България неслучайно е износител и то от най-големите в Европа.


„Всички около нас внасят от нас. Списъкът се очаква да расте. Ако затворим мощности, например при едно аварийно изключване, в зимния период, ние няма откъде да внесем, защото те всички внасят от нас. Анализите казват, че ние просто няма да имаме ток“, заяви той.


Енергийният министър посочи, че до края на година очаква програмата за соларните панели за домакинствата да заработи, като проектът съвсем скоро ще бъде публично представен и даден на обществено обсъждане.


Цената на газовия микс в България е смъкната, благодарение на задействането на проекта за интерконектора с Гърция, за което заслуга по думите на енергийния министър, има и министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.


Относно решението за батериите министър Христов каза, че Министерството на енергетиката няма информация за проведени анализи. Той допълни, че проектът има цел изграждането на множество центрове за съхранение на тези батерии, като става въпрос за огромно количество батерии, от порядъка на около 6 хил. контейнера. Няма анализи и технически проверки как това да бъде осъществено и няма никакви анализи за живота на тези батерии, който е между 7 и 10 години.


Регулираният пазар остава само за битовите потребители, за небитовите има други мерки, които на практика защитават всички потребители, уточни Христов.


Докато няма одобрение от ЕК за държавна помощ, компенсациите за бизнеса не могат да влязат в сила. Неговата препоръка е да се преразгледа това решение – първо, подходът към всички потребители да е еднакъв. Решението изключва мрежовите оператори, виждаме, че е необходимо и те да бъдат компенсирани, каза още енергийният министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2762 |15.11.2022 Военният министър: Нидерландия предлага да обучи наши пилоти на F-16 . 6| 3421 |13.11.2022 Министър Минеков: Войната в Народния театър води до тежък разпад. Назначил съм проверка . 4| 2937 |13.11.2022 Росен Христов: Не очаквам да има повишаване на цената на газа през зимните месеци . 5| 3350 |13.11.2022 Министър Шишков: Тази ограда не е строеж, а временно съоръжение. Защо не е имало контрол от институциите?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads