Реклама / Ads
24| 6635 |03.09.2010 НОВИНИ

„Етнически” гаф взе главата на зам.-министър

.
Милка Коджабашиева
Зам.-министърът на образованието Милка Коджабашиева ще бъде уволнена. Това стана ясно от думите на министъра на образованието Сергей Игнатов, който коментира в кулоарите на парламента , че очаква, като се върне в министерството, оставката й да е на бюрото му.
 

Тази сутрин Игнатов е провел разговор с премиера Бойко Борисов, който е дал съгласието си за отстраняването на Коджабашиева. Министър-председателят ще подпише оставката й в понеделник.

Провинението й е, че е изпратила писмо до регионалните инспекторати с указание, не децата и техните родители да се самоопределят по етнически признаци във връзка с правото им да се обучават на майчин език, а класните ръководители да определят кой какъв е, за да се търси учител по съответния език – ромски, арменски и какъвто и да е друг, обясни Игнатов.

По думите на Игнатов заместничката му е допуснала грешка от престараване. Тя е много добър специалист, затова ще настоява да остане в министерството. Сергей Игнатов, който не скри, че е научил за писмото след реакция на парламентарната група на ДПС и цяла сутрин издирвал въпросното писмо.

„Става дума за това, че в министерството от години се поддържа база данни за деца от етническите малцинства – всички, дори арменци, дори от еврейски произход. Основната причина е правото им да се обучават на майчин език. Истината е, че невинаги може да се намери подходящ, подготвен учител”, заяви Игнатов.

На 12 август е изпратено писмо за обновяване на тази база данни с краен срок 17 септември. То е подписано от Милка Коджабашиева, зам.-министър с ресор „Средно образование”, която замествала просветния шеф, излязъл в отпуска. Гафът всъщност е, че таблиците с имената и бройките на децата да се попълва по усмотрение на класния ръководител, който да отчита езика, бита, къде живее детето. Специално е указано да не се изискват сведения от учениците и техните родители, което обаче нарушава правото на самоопределение. „Това е цялата работа”, обясни Игнатов.

Това е нарушение на конституционни права, смята той. Убеден е обаче, че Коджабашиева е подходила съвсем добронамерено. „Независимо от това, че тя е един изключително добър специалист, тук става дума за политическо решение”, така Игнатов обясни защо е поискал оставката на заместничката си, която се ползва с добро име в гилдията.

Той не очаква обструкции от страна на Коджабашиева. „Тя е изключително коректен и възпитан човек, но в политиката е така – хората идват и си отиват. То на футболистите не им дават право да правят нарушения, така че при нас е още по-отговорно”, не криеше изненадата си просветният министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6158 |16.08.2010 Нови рокади в правителството, сменят зам.-министър на финансите . 17| 5207 |09.07.2010 Зам.-министър от ДПС подписва за газа, без да чете . 1| 5468 |29.04.2010 Зам.-министърът на земеделието подаде оставката . 4| 4961 |23.04.2010 Гергана Павлова става зам.-министър в МЗ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads