Реклама / Ads
6| 3234 |13.10.2022 НОВИНИ

Ето как украинските граждани се готвят за суровата зима

.
Украйна, деца Източник: БГНЕС
Украинските граждани се готвят за сурова зима, след като тази седмица руски ракети и дронове обстрелваха градове в Украйна, поразявайки електроцентрали и електропроводи и повреждайки около 30 % от енергийната инфраструктура на страната, информира Reuters.
 

Правителството съобщи, че електрозахранването на милиони хора е възстановено, но предупреди украинците да се подготвят за още прекъсвания и помоли хората да намалят потреблението на електроенергия, където е възможно.

 

"Важно е да се разбере, че руските терористи ще се опитат да използват студа като свое оръжие", заяви министър-председателят Денис Шмихал.

 

"В болното им въображение украинците, които седят няколко часа без електричество, са победа. Те смятат, че по този начин ще ни принудят да се предадем. Това няма да се случи."

 

За три дни тази седмица руски ракети и безпилотни летателни апарати са нанесли 128 удара по украински цели, като са поразили 28 енергийни съоръжения, съобщи украинското правителство. Москва отрича да се е насочила към цивилни граждани.

 

Президентският съветник Михайло Подоляк заяви, че правителството се е подготвило за удари по критичната инфраструктура и е успяло да предотврати претоварването на електропреносната мрежа, благодарение и на призива към хората да намалят потреблението на електроенергия.

 

"Русия разбра, че Украйна има мощна енергийна система, и затова атакува разпределителните подстанции, които свързват различни региони", каза Подоляк.

"Благодарение на отговорния подход на украинците, които ограничиха потреблението си във вечерните часове, системата се справи", заяви той.

 

Той също така изключи възможността за нанасяне на ответни удари по руската енергийна инфраструктура. "Украйна води отбранителна война."

 

След ударите електрозахранването е възстановено в над 4000 града и села, каза Шмихал, но предупреди, че предстоят трудни времена.

 

Правителството призовава гражданите да се запасят с топли дрехи, свещи, фенерчета и батерии, като същевременно ги моли да ограничат използването на енергоемки уреди като фурни, перални машини или чайници в пиковите часове на потребление.

"Не става въпрос за седене на тъмно. Необходимо е само да се намали използването на най-енергоемките уреди", каза Шмихал.

 

От предприятията бе поискано да изключат външната реклама, както и през следващите месеци жилищата да се отопляват само до максимум 18 градуса по Целзий.

 

Досега този призив е имал известно въздействие - Шмихал заяви, че потреблението е намаляло с 10 % между вторник и сряда, без да посочва конкретни цифри.

 

Властите също така планират да създадат мобилни станции за отопление по улиците, в случай че хората са изправени пред прекъсване на отоплението в домовете си, и са разработили планове за евакуация в случай, че бъдат засегнати критични енергийни съоръжения.

 

В Харковска област, близо до източната фронтова линия, властите раздават безплатни дърва за огрев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3034 |12.10.2022 България въвежда визов режим за руските граждани със служебни паспорти . 0| 2974 |12.10.2022 Папа Франциск осъди ”безмилостните бомбардировки” от Русия на украинските градове . 0| 3196 |07.10.2022 Лекарите в Разлог готвят протести и оставки заради съмнителен конкурс за шеф на болницата . 2| 5964 |05.10.2022 Променят Наредбата за военния отчет на граждани и техника за мирно и военно време

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads