Реклама / Ads
18| 45970 |24.01.2022 НОВИНИ

EURACTIV: Близка до Борисов репортерка все така „отстоява българските интереси“ в Брюксел

.
Кристина и Борисов ”опасно” близо
Близката до Бойко Борисов журналистка Кристина Кръстева, която нашумя с написаната от нея биография на бившия премиер, се радва на много успешна кариера в Постоянното представителство на България в Брюксел. Тя работи там като представител на Министерството на регионалното развитие и благоустройството от 1 януари 2021 г.
 

Основната й задача в това качество е да осъществява връзката между министерството и европейските институции, се казва в отговор на МРРБ до EURACTIV България.

„Предишният й опит като служител в Европейската комисия, познанията ѝ за механизма на вземането на решения и контактите в различните структури на Европейския съюз (ЕС) помагат за оперативната работа, с оглед отстояване на интересите на България. Г-жа Кръстева притежава образование и професионален опит, отговарящи на изискванията за заемане на длъжността“, твърди министерството.

 

Kариера в близост до Борисов

За назначението на някогашната репортерка от „24 часа“ и автор на книгата за Бойко Борисов „Бойко, който винаги се завръща“ Кристина Кръстева EURACTIV съобщи още през февруари миналата година.

Това се случва след потаен конкурс, след като първият опит да бъде уредена през лятото на 2020 г. предизвика вниманието на медиите и нейната кандидатура бе демонстративно отхвърлена от регионалното министерство. След това обаче бе проведен втори конкурс и тя бе назначена.

 

Кръстева бе политически репортер във вестника и не е известно да се е занимавала активно с геополитически, икономически и инфраструктурни въпроси. Преди време „Булфото“ обаче съобщи, че Кръстева и нейният съпруг са били венчани лично от Бойко Борисов, докато той е бил столичен кмет. През юли 2007 г. по времето, когато Борисов беше кмет на София, Кръстева, която тогава отразяваше работата на Столичния общински съвет за в. „24 часа“, взе жилище в квартал „Борово“ след сделка с кметството.

 

Кръстева бе поискала замяната, а предложението за нея бе внесено от Милан Миланов, който освен общински съветник по това време беше и лидер на Съюза на свободните демократи (ССБ) – партията на бившия кмет Стефан Софиянски. Кръстева бе редовен спътник на премиера Бойко Борисов в неговите пътувания по света. Накрая написа и книга за него.


„Интегрирана морска политика“

Сега Кръстева консултира българските власти по редица ключови въпроси. Справката, предоставена по искане на EURACTIV България, показва, че през 2021 г. Кръстева е осъществявала представителство в двете работни групи на Съвета на ЕС. Едната е „Структурни мерки и най-отдалечени региони“ и „Интегрирана морска политика“.

Отделно е участвала в различни формати, свързани със Стратегията на ЕС за Дунавския регион (Дунавската стратегия), Градския дневен ред на ЕС, Териториалния дневен ред 2030, в Програмата на ООН за населените места и др.

МРРБ твърди, че Кръстева е в регулярен контакт с ръководителите на отдели и дирекции на Европейската комисия, отговарящи за трансграничното сътрудничество и редица други въпроси.

 

Вече отговаря и за Северна Македония

В момента вече участва в създаването на програмата за трансгранично сътрудничество между България и Северна Македония за периода 2021-2027 година.

“Г-жа Кръстева е изготвила множество грами и писма от МРРБ към европейските институции. Също така поддържа постоянна оперативна връзка с дирекциите на министерството, Националното сдружение на общините в Република България и други заинтересовани страни за съгласуване на различни позиции в сферите на отговорност на МРРБ, преди те да бъдат комуникирани в ЕС“, се казва в отговорите на министерството до EURACTIV по Закона за достъп до обществена информация.

 

Колко плащаме?

Основната заплата за експерт на това ниво в Представителството в ЕК може да варира между 660 лв. и 3200 лв. Има обаче и огромни командировъчни. Те се определят по наредбата за командировъчните при задграничен мандат и зависят от ранга на служителя и мястото, на което е изпратен. За Белгия базата е 111 евро на ден.

Размерът на командировъчните се увеличава за всяко дете до 18-годишна възраст, както и за деца над тази възраст, които учат. За неработещ съпруг, пребиваващ в страната заедно с командирования се дават 16 на сто от базисния размер. Наредбата предвижда и средства за покриване на разходи за детска градина, за начално, основно и средно образование на децата на дългосрочно командированите служители.

 

Другият случай

Другото подобно назначение в Представителството на България в ЕС бе на снахата на издателя на „Труд“ Петьо Блъсков – Евгения Блъскова. Тя бе уволнена след невероятен скандал от служебния министър на културата Велислав Минеков през есента на миналата година, но след това започна да се съди с министерството.

Блъскова бе командирована в Брюксел на 1 март 2017 година на дипломатическа позиция „съветник“ на Министерството на културата към Постоянното представителство на България в ЕС заради медийния си опит. Точната сума на командировъчните е 99.9 евро на ден плюс 8.86 евро дневно за наем, съобщи през декември Mediapool.

След уволнението си Евгения Блъскова представи случая като тормоз на служебното правителство над семейството й. Велислав Минеков изгони и редакцията на „Труд“ от помещенията на министерството, обяснявайки, че фирмата наемател не е плащала наема.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 3029 |24.01.2022 Борисов сумти срещу управляващите заради Украйна, ГЕРБ иска извънредно заседание на парламента . 27| 14407 |23.01.2022 Опозиционерката Десислава Атанасова пак мята искри по Радев и правителството, Борисов никого не изял . 12| 13254 |21.01.2022 Спорен е въпросът какво иска Борисов и ГЕРБ – разширяване на НАТО или „платноходки и лодки“ . 21| 3398 |21.01.2022 Очаквано Борисов критикува Радев и Петков за поведението им към условието на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads