Реклама / Ads
0| 3261 |23.06.2022 НОВИНИ

Euractiv: Опитът за френско посредничество вбеси депутатите в Скопие

.
Източник: БГНЕС
Предложението на френското председателство на Съвета на ЕС за премахване на българското вето и разрешаване на Северна Македония да започне преговори за присъединяване към ЕС разтърси правителството в Скопие, тъй като три коалиционни партии заплашиха да напуснат, ако кабинетът одобри проекта, изпратен в българския парламент, пише Euractiv.
 

Левият демократичен съюз, Демократично обновление на Македония и Либерално-демократическата партия обявиха, че ще напуснат управляващата коалиция заради „неприемливия“ документ .

 

Френското председателство на Съвета на ЕС внесе предложение, което българският премиер Кирил Петков описа положително на прага на срещата на върха на ЕС в Брюксел в четвъртък, като дори намекна за евентуално премахване на ветото през следващите дни.

 

Въпреки това, докато българският президент Румен Радев смята гаранциите във френското предложение за недостатъчни, в Северна Македония опозицията и по-малките партньори на правителството виждат отстъпките, предложени на България, като твърде големи за Скопие.

 

Трите партии са малки, но с напускането им премиерът Димитър Ковачевски ще загуби мнозинството си в парламента.

 

В перспективата на Скопие дори споменаването в проекта на рамката за преговори на македонския език чрез даване на правото на България едностранно да изрази позицията си, че такъв език не съществува, се възприема като „червена линия”. Това отприщи напрежение, подобно на това по време на усилията за разрешаване на кризата с гръцкото вето, когато политиците в Скопие настояваха, че „езикът и идентичността не се договарят“. С Преспанското споразумение обаче Скопие се отказа от претенциите си за древногръцко-македонски корени.

 

„Не мога да приема, че историята, която изучавахме в началното и средното училище, трябва да се промени и да обясни, че това е фалшива история, наложена ни от комунистите“, каза в интервю председателят на ЛДП Горан Милевски. 

 

„Ако правителството приеме френското предложение такова, каквото е, аз ще подам безвъзвратно оставка като член на правителството“, категоричен е той.

 

Критиките идват и от редиците на управляващия Социалдемократически съюз.

 

„Не трябва да се отказваме от македонизма“, каза бившият премиер и президент на СДСМ Бранко Цървенковски. Според него предложението на Франция ще отвори кутията на Пандора с повече искания от България, които да следва и повече компромиси относно „нашата идентичност и история“.

 

Погрешно е да се приеме тезата, че докато идентичността не подлежи на обсъждане, историята е, добави Цървенковски.

 

Условия от Скопие


Македонският премиер продължава да твърди, че все още няма официален документ в неговото правителство. В сряда обаче той написа във Facebook, че какъвто и да е окончателният текст, трябва да бъдат включени следните елементи:

 

- ясна формулировка за македонския език и защита на македонската идентичност (в преговорната рамка македонският език не е тема, има само уточнение как ще се превеждат документи на него);


- историческите въпроси не могат да бъдат критерии в рамката на преговорите (не са, въпреки че текстът се позовава на Споразумението за съседство);


- преговорите между Северна Македония и ЕС трябва да започнат преди конституционната промяна, която да признае българите като етническо малцинство;
ясни гаранции, че България няма да има повече искания;

 

- всяко решение относно преговорите с ЕС да се консултира с институциите на Северна Македония.


Френското предложение предвижда конституционната процедура да бъде завършена до междуправителствената конференция, където ще започнат реални преговори за присъединяване. Преди това ще има политическа междуправителствена конференция, на която Скопие ще научи за реалните стъпки в преговорите, уточнява Euractiv.

 

Превод и редакция: Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8410 |23.06.2022 И проф. Овчаров се врътна - промени мнението си за РС Македония и прие френското предложение . 0| 3060 |22.06.2022 Комисията по външна политика няма да заседава по темата за френското предложение за РСМ . 0| 2826 |22.06.2022 Петър Колев: Френското предложение е в правилната посока, но… . 0| 4578 |22.06.2022 Експерти пред Фрог: Политическа дъвка ли е темата с РСМ и какви гаранции дава френското предложение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads