Реклама / Ads
0| 3112 |24.06.2022 НОВИНИ

Петков: Ковачевски може да влезе в историята, отваряйки вратата на РСМ към ЕС. Но се изисква смелост

.
Кирил Петков, Димитър Ковачевски Източник: БГНЕС
„Като политик, човек трябва да реши: каква е моята цел? Дали целта ми е да бъда стабилен? Или целта ми е да водя нацията - да я изведа крачка напред? И мисля, че това е решението, което Димитър Ковачевски трябва да направи сега. Ако бях на негово място, нямаше дори да се замисля. Ако той може да влезе в историята, като отвори вратата на Северна Македония към ЕС, мисля, че това е добро постижение за министър-председател. Но това изисква смелост.”
 

Това коментира българският министър-председател в оставка Кирил Петков пред Politico.

 

Петков е в Брюксел, за да присъства на срещата на върха на Европейския съвет, където България е подложена на остри критики за възпрепятстване на преговорите за присъединяване на Северна Македония, не само от Ковачевски и други лидери от Западните Балкани, но и от някои от най-влиятелните държавни и правителствени ръководители на ЕС.

 

„Справедливо ли е спрямо Северна Македония? Ще го кажа много честно: Не“, заяви френският президент Еманюел Макрон пред журналисти на срещата на върха на лидерите на ЕС в четвъртък вечерта: „Затова и ние колективно оказахме голям натиск върху България през последните месеци".

 

Макрон похвали Петков, за когото френският президент каза, че е „направил всичко“, но добави, че Северна Македония е жертва на вътрешната политика на България.

 

„Това е и резултат от политическа криза в България“, каза Макрон.

 

Петков каза още, че компромисът, предложен от Франция, трябва да се разглежда като „европейска сделка“, а не като споразумение само между България и Северна Македония. В исторически план България е била основен шампион в предоставянето на членство в ЕС на нации от Западните Балкани и Петков заяви, че това остава така. Но той каза също, че има сериозни проблеми по отношение на правата на етническите българи в Северна Македония и че тези граждани се нуждаят от по-силна защита в конституцията на Северна Македония.

 

„Сега това не е България срещу Северна Македония“, категоричен е Петков: „Ако това решение бъде взето, това трябва да бъде европейската сделка на масата в Северна Македония".

 

 „Ако бяхме затворили едното си око за старите корупционни практики и не бяхме толкова откровени срещу например използването на газ като оръжие в рамките на блока… сега нямаше да има толкова гласна, стабилна нация в ЕС. Но това, което бихме пропуснали, е способността на страните да кажат: „Добре, добре, искаме да се движим по-бързо.“ Така че съм повече от щастлив, че платих цената сега с този вот на недоверие. Защото това е единственият начин да се случи промяната. В противен случай сте заклещени в… в бедняшкия квартал”, коментира още премиерът Петков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2779 |24.06.2022 Маймунската шарка може да зарази всеки, предупреди вирусолог . 0| 3318 |23.06.2022 Ковачевски: Предложението на Франция е неприемливо за нас в тази му форма . 0| 4058 |23.06.2022 Кирил Петков: Ако президентът е на място, да свика КСНС! Борисов е двойствен . 0| 2973 |23.06.2022 Гьоков: Не съм оптимист, че увеличаването на пенсиите може да се случи от 1 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads