Реклама / Ads
9| 2698 |23.08.2023 НОВИНИ

Евгений Кънев: Ако напуснем НАТО, разходите за отбрана ще скочат значително

.
За да имаме армия трябва да отделим милиарди, влизайки в НАТО намалихме данъците. Ако почнем да се отбраняваме самостоятелно, ще имаме двойни данъци - 20%, както и редовна армия. Сърбия отделя между половин и един процент повече за отбрана от нас. Благодарение на ЕС и НАТО България става много по-богата от Сърбия.
 

Това заяви пред NovaNews финансистът Евгений Кънев. 

 

От своя страна ген. Съби Събев смята, че България може сама да охранява въздушното си пространство в мирно време, ако притежава поне една ескадрила от 16-18 самолета. 

 

"Бюджетът за отбрана е 1,88% от БВП, което е 2,38 млрд. лева. Това е недостатъчно, затова от 2024 г. разходите за отбрана ще станат 2%, което е 2,65 млрд. Ако България трябва да поддържа сама армия извън НАТО делът от БВП трябва да нарасне до 3-3,5%, което в цифрово изражение е около 4,5 млрд. лева минимум. В следващите години бюджетът за отбрана постепенно ще нараства", допълни той.

 

По думите на Кънев поддръжката на ескадрила от самолети е много скъпа. Само за поддръжката на флотилията ни се дават десетки милиони, а тя е към края на своя полезен живот. 

 

“Знае се, че зависим от Русия за нейната поддръжка, затова тя има десетки нерегламентирани нарушения на въздушното ни пространство. Връщането на задължителната казарма е добра идея”, допълни Кънев.

 

Събев заяви, че около 70 млн. долара би струвало изграждането на полеви щаб а НАТОвска дивизия, когато ни го предложиха през 2003 г., но България е отказала.

 

По думите му България трябва да има поне 4 механизирани бригади, за да достигнем поне Сърбия. 

 

"1,5 млрд. лева струва екипирането само на една от тях. Освен това трябва да активираме танкова бригада, която ще струва 2 млрд. минимум. Нужни са още 5 млрд. за бойна ескадрила от 16 самолета тип F-16. От 12 до 15 млрд. лева ще отидат за отбрана допълнително, за да можем да екипираме армията, така че самостоятелно да гарантираме сигурността и отбраната си", обясни генералът. И допълни, че в момента за личен състав в армията в момента страната заделя 1,4 млрд. лева. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2684 |22.08.2023 Евгений Дайнов за местните избори: Очаквам моделът „Борисов“ да отстъпи властта в големите градове . 9| 3334 |19.08.2023 Евгений Кънев: Най-стръвно налаганите версии за убийството на А. Петров е, че е едва ли не “кръстник” на правителството . 29| 6268 |22.07.2023 Евгений Кънев: Културните войни в САЩ изкуствено се пренасят у нас като оръжие на петоколонната пропаганда . 23| 7422 |14.07.2023 Евгений Кънев: Високият пилон с българското знаме не е проблемът, а човекът зад него: Разединяващият партиен президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads