Реклама / Ads
5| 4028 |19.10.2023 НОВИНИ

"Евреите казват: спрете геноцида над палестинците" - протести в САЩ. Какво знаем на 13-ия ден от войната между Израел и Хамас?

.
Правителството на САЩ смята, че Израел не е отговорен за експлозията в болница в Газа; Египет отваря граничния пункт Рафах за помощи
 

Правителството на САЩ публикува оценка, в която се казва, че Израел не е отговорен за експлозията в болница в Газа във вторник, при която според управляваното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа са загинали стотици цивилни. В изявление говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адриен Уотсън посочи разузнавателна информация, според която "някои палестински бойци в Ивицата Газа смятат, че експлозията вероятно е била причинена от заблуден ракетен или противоракетен изстрел, извършен от Палестинския ислямски джихад. Бойците все още разследват случилото се", пише "The Guardian". 


В изявлението, споделено от CNN, се добавя: "Правителството на САЩ преценява, че Израел не е отговорен за експлозията, при която вчера загинаха стотици цивилни граждани в болницата "Ал-Ахли ал-Араби" в Ивицата Газа. Нашата оценка се основава на наличните данни, включително разузнавателна информация, ракетна активност и видеоклипове и снимки от открити източници на инцидента".




Според министъра на външните работи на Йордания Айман Сафади в Близкия изток има скептицизъм по отношение на израелските и американските оценки за взрива в болницата. "Никой не вярва на този разказ в тази част на света", заяви Сафади пред NBC News. "Единственият начин, по който хората биха се замислили за различен разказ, е ако има независимо международно разследване на случилата се трагедия с безупречни доказателства, че това не е дело на Израел".


Министерството на здравеопазването на Газа, ръководено от Хамас, съобщи, че при взрива в болницата в Газа са загинали 471 души, а повече от 314 са ранени. Палестинските официални лица обвиниха за експлозията във вторник израелски въздушен удар. Израел заяви, че тя е причинена от неуспешен ракетен изстрел на палестинската войнствена групировка "Ислямски джихад", която отрече да носи отговорност.


Президентът на Египет, Абдел Фатах ал-Сиси, се съгласи да отвори граничния пункт Рафах в Газа, за да допусне 20 камиона с хуманитарна помощ. Джо Байдън, който говори в сряда, заяви, че Израел се е съгласил да позволи отварянето на границата между Египет и Газа за доставки на храни, вода и медицински консумативи след 11-дневна пълна блокада, при условие че хуманитарната помощ не бъде отклонявана от Хамас за собствени нужди.


Джо Байдън заяви, че при срещата си с израелските лидери в сряда е бил "много откровен" относно необходимостта да се подкрепи получаването на помощ за палестинците в Газа. Пред репортери по време на престой за презареждане с гориво на Air Force One във военновъздушната база Рамщайн в Германия Байдън каза: "Израел е силно потърпевш, но истината е, че има възможност да облекчи страданията на хора, които няма къде да отидат. Това е, което трябва да направят" и "Ако не го направят, ще им бъде потърсена отговорност по начин, който може да е несправедлив".


САЩ използваха правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН, за да блокират резолюция, призоваваща Израел да позволи прокарването на хуманитарни коридори в ивицата Газа, спиране на сраженията и отмяна на заповедта цивилните граждани да напуснат северната част на обсадения анклав.

 

В Близкия изток продължиха гневните протести, като хиляди хора в различни страни демонстрираха срещу израелските бомбардировки на ивицата Газа на фона на нарастващия гняв заради взрива в болницата. Призивът на подкрепяното от Иран ливанско движение "Хизбула" за "ден на гнева" последва протестите в окупирания от Израел Западен бряг, Ливан, Йордания, Либия, Йемен, Тунис, Турция, Мароко и Иран.


Политическият лидер на "Хамас" на Западния бряг заяви, че смята, че групировката би била готова да освободи някои заложници, ако Израел се съгласи на 24-часово прекратяване на огъня. Шейх Хасан Юсеф заяви в интервю за Globe and Mail, че Хамас няма интерес да държи жени и деца за заложници и вероятно ще бъде готов да освободи тях и чуждестранните заложници, ако Израел се съгласи на прекъсване на военните действия, за да позволи на хуманитарната помощ да влезе в Газа.





Според активисти стотици хора са били арестувани по време на протест пред Капитолия на САЩ, който последва митинг на открито във Вашингтон, призоваващ САЩ да съдействат за прекратяване на огъня. Акцията беше планирана от "Еврейски глас за мир" и "Ако не сега" - две ръководени от евреи организации, призоваващи за освобождение на Палестина. Активистите носеха тениски с надпис "прекратяване на огъня сега" и държаха плакати с надпис "Евреите казват: спрете геноцида над палестинците".


Риши Сунак ще пристигне в Израел в четвъртък, за да се срещне с министър-председателя Бенямин Нетаняху и президента Исаак Херцог. Министър-председателят на Обединеното кралство ще настоява за възможно най-бързо отваряне на пътя към Газа, за да се даде възможност за доставка на хуманитарна помощ и излизане на хората, които са блокирани на територията.


Двама палестински тийнейджъри бяха застреляни от израелските сили по време на протести в град Рамала на Западния бряг в сряда. Съобщава се, че двете момчета са се опитали да запалят гуми в знак на протест срещу Израел, когато са били застреляни. Израелските отбранителни сили заявиха, че разследват инцидента.


Турция отново заяви, че води преговори с Хамас, за да осигури освобождаването на заложниците. Израел заяви, че е идентифицирал 199 заложници, докато Хамас твърди, че държи между 200 и 250. Сред заложниците има възрастни хора, жени и деца.


Президентът на Египет Абдел Фатах ал-Сиси заяви, че милионите египтяни ще отхвърлят насилственото разселване на палестинци в Синай, като добави, че всяка подобна стъпка ще превърне полуострова в база за нападения срещу Израел.


Държавният департамент на САЩ повиши предупреждението си за пътуване в Ливан на "не пътувайте", като същевременно разреши доброволното временно напускане на страната на членове на семействата на американски правителствени служители.


Белият дом съобщи, че САЩ ще предоставят 100 млн. долара хуманитарна помощ на палестинския народ в Газа и на Западния бряг. Ирландия ще предостави 13 млн. евро за хуманитарна помощ на палестинския народ, съобщи и нейният танаист и министър на външните работи Мишел Мартин.


Министър-председателят на Франция, Елизабет Борн, заяви, че броят на френските граждани, убити при нападенията на Хамас в Израел, е нараснал на 24.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3797 |19.10.2023 Топлото време се завръща у нас . 6| 3831 |18.10.2023 Жертвите на домашно насилие ще могат да подават сигнали с мобилно приложение . 2| 4392 |18.10.2023 Нова драма с моряците от "Рожен" . 6| 4631 |18.10.2023 Д-р Хасърджиев: Държавата може да даде заден, ако системата не покрие нуждите на пациентите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads