Реклама / Ads
1| 4723 |12.01.2009 НОВИНИ

Европарламентът обсъжда биометричните данни в паспортите

.
Паспортите на деца под 12-годишна възраст, издадени в ЕС, няма да съдържат техните пръстови отпечатъци, гласи една от промените в регламента за биометричните данни в паспортите.
 

 

 

Децата обаче все пак ще трябва да имат собствени паспорти, с цел засилване на борбата срещу трафика на деца. Биометричните паспорти ще бъдат въведени в ЕС (плюс Исландия, Норвегия и Швейцария) на 29 юни тази година. ЕП ще гласува предложение за промяна на регламента от 2004 г., според който паспортите и документите за пътуване, издавани от държавите-членки, трябва да съдържат биометрични данни, включително пръстовите отпечатъци на притежателя.
След събитията от 11 септември 2001 г. държавите - членки поискаха от Комисията да вземе незабавни мерки за повишаване на сигурността на документите за самоличност. В крайна сметка беше взето решение за включване на биометрични данни - портретна снимка и пръстови отпечатъци - в европейските паспорти, с цел по-ефективна борба с измамите и фалшификациите.

Регламентът, който вече е приет и ще влезне в сила през юни тази година, определя технически спецификации за:
* допълнителните отличителни знаци за сигурност срещу подправяне и фалшифициране;
* носителя на запаметена информация за биометричните идентификатори и тяхната сигурност;
* изискванията за качество за портретната снимка и пръстовите отпечатъци.
При провеждането на пилотни проекти в някои държави-членки обаче се оказа, че пръстовите отпечатъци на децата, особено на тези под 6-годишна възраст, не отговарят на необходимото качество за проверка на самоличността и могат значително да се променят при растежа на детето. Поради тази причина се наложи внасянето на промени в първоначалния текст. Според компромиса между ЕП и Съвета не трябва да бъдат вземани пръстови отпечатъци от деца под 12-годишна възраст. Въпреки това страните, които вече вземат пръстови отпечатъци от деца под тази възраст - но не и под 6-годишна възраст - могат да продължат да следват тази практика още четири години. В случаите, когато е невъзможно да се вземат пръстови отпечатъци, държавите-членки могат да издадат временен паспорт, чиято срок на валидност е максимум 12 месеца.

Европейският парламент ще отбележи утрe тържествено десетата годишнината, откакто еврото стана официална валута на Европейския съюз и на 11 от държавите - членки, а евро банкнотите и монетите бяха въведени в обръщение две години по-късно. В момента 16 държави-членки са приели еврото като своя национална парична единица. Парламентът ще отбележи тази годишнина със специален дебат по време на пленарната сесия, който ще бъде последван от семинар с участието на политически лидери и водещи икономически журналисти. Frognews.bg

 


 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5793 |30.12.2008 ЕС обсъжда ситуацията в Газа . 2| 4551 |21.11.2008 Европарламентът изяснява процедурните правила на ОЛАФ . 2| 7582 |16.11.2008 Коригират данните за трусовете . 6| 5772 |24.10.2008 Европарламентът загрижен за използването на скенери по летищата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads