Реклама / Ads
6| 5753 |24.10.2008 НОВИНИ

Европарламентът загрижен за използването на скенери по летищата

.
Европейският парламент предупреждава, че евентуалното въвеждане от европейските летища на скенери за проверка на хора, които показват тялото все едно е голо, би имало "сериозно отражение" върху правото на личен живот и лично достойнство.
 


Депутатите изразяват своите съмнения относно необходимостта от подобна мярка и искат да бъде извършена по-задълбочена оценка на въздействието й, преди да бъде взето каквото и да било решение. Европейската комисия предложи проект за регламент, допълващ общите стандарти в областта на сигурността на гражданското въздухоплаване. В него към "разрешените методи" за проверка на пътници на летищата на ЕС се добавя и използването на "скенери за проверка на хора".
Депутатите признават, че скенерите за проверка на хора са може би едно от техническите решения, необходими за поддържане на високо ниво на безопасност на европейските летища. Въпреки това според тях въвеждането на подобни апарати, които "позволяват да се получи изключително подробно изображение на хората, сякаш те са голи", е фактически равносилно на "претърсване чрез разсъбличане". Тази мярка, която далеч не е просто техническа, ще има сериозно отражение върху правото на личен живот, правото на защита на личните данни и правото на лично достойнство. Според депутатите условията за въвеждане на подобна мярка не са били спазени, тъй като не е била извършена оценка на въздействието й върху здравето на хората и върху основните права. Парламентът счита, че предложената проектомярка може да надхвърли предвидените изпълнителни правомощия, тъй като планираните мерки не могат да се разглеждат като чисто технически, а засягат сериозно основните права на гражданите. В заключение депутатите дават тримесечен срок на Комисията да извърши необходимите оценки на въздействието и да се консултира с Агенцията за основните права и с Европейския надзорен орган за защита на данните, като осведоми след това ЕП, за да могат да бъдат взети необходимите последващи мерки. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4833 |24.10.2008 Интересът към обучение в чужбина все по-голям . 0| 8950 |24.10.2008 До момента Държавният резерв е изкупил под 40 хил. тона пшеница . 6| 5421 |24.10.2008 М. Грозева: Конфликтът ми с Раданов не е повод за самоубийство . 16| 6891 |24.10.2008 Ахмед Емин не бил масон; бил в разработката на ДАНС „Лиани"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads