Реклама / Ads
0| 8957 |24.10.2008 НОВИНИ

До момента Държавният резерв е изкупил под 40 хил. тона пшеница

.
Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Красимир Аврамов се оплака от ефектите, които световната криза има върху фермерите.
 
Между 400 и 500 хиляди тона пшеница трябва да бъдат изнесени на международните пазари до края на годината. Това съобщи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Красимир Аврамов. По думите му от новата реколта досега са изнесени 800 хиляди тона зърно на цена около 300 лева за тон, съобщи БГНЕС.
В момента обаче има застой в търговията, тъй като големите фирми чакат да получат кредити, с които да платят продукцията. „В момента има сключени сделки, но големите търговски фирми не получават кредити поради световната финансова криза. Банките не са уточнили лихвите по новите кредити в новосъздалата се ситуация, затова има застой в търговията със зърно“, обясни Аврамов.
На въпрос дали може да се твърди, че световната финансова криза се е отразила косвено и върху българските зърнопроизводители, Аврамов заяви: „Да, може би най-бързо се отрази на нас, именно чрез тези сделки за износ, т.е. за да изнася, българският зърнопроизводител разчита на големи търговски компании, които работят с кредити, отпускането на които зависи от банките.“
Според председателя на Асоциацията на зърнопроизводителите задължително трябва да има износ на зърно. „Всяка една сделка за износ е като мехлем за българския пазар, защото той е много свит, имаме излишък на зърно през тази година“, допълни Красимир Аврамов.
По данни на асоциацията до момента Държавният резерв е изкупил под 40 000 тона пшеница. „Има необходимост общо да се изкупят 90 000 тона, което означава, че Държавния резерв трябва да изкупи още 50 000 тона висококачествена хлебна пшеница“, категоричен беше Аврамов. Той съобщи още, че има индикации, че общата сума за националните доплащания за зърнопроизводителите за 2009 г. ще бъде намалена и вместо обещаните 9 лева на декар, производителите може да получат едва по 7 лева. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5108 |10.09.2008 Държавният департамент на САЩ нищи убийството на собственика на сайта „Ингушетия.ру" . 2| 4716 |23.08.2008 Пожар в склад на Държавния резерв . 3| 6850 |18.09.2007 Държавният департамент на САЩ: Наркотрафикът в България е плод на корупция и лош съд . 0| 5636 |02.07.2007 МОН качва оценките на седмокласниците на сайта си, в момента той "cannot be displayed "

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads