Реклама / Ads
4| 5086 |10.09.2008 НОВИНИ

Държавният департамент на САЩ нищи убийството на собственика на сайта „Ингушетия.ру"

.
Разследването на убийството на собственика на сайта „Ингушетия.ру" адвокат Махомед Евлоев ще завърши до месец, заяви в Москва президентът на Ингушетия Мурат Зязиков, цитиран от Полит.ру.
 
Разговарях с ръководствата на прокуратурата и МВР и от тях разбрах, че в най-скоро време ще имя яснота какво се е случило на 31 август 2008 г., уточнил Зязиков. Според него ръководството на Ингушетия е заинтересовано разследването да завърши бързо. Той назовал убийството на Евлоев „трагедия".

По отношение на опозицията в страната президентът Зязиков заявил дословно: „В Ингушетия такава просто няма. Има „групичка от авантюристи"".

Следствието води разследването като углавно престъпление „убийство по непредпазливост". Според версията на милиционерите, които са съпровождали Евлоев, той е загинал по случайност. В съобщението на прокуратурата на Руската федерация се казва, че „По време на осъщественото от сътрудници на милицията принудително довеждане на Махомед Евлоев на разпит е възникнал инцидент, в резултат на който е получил огнестрелна рана в главата и по-късно е починал в болницата".

Махомед Евлоев е пътувал в един самолет с президента на Ингушетия Мурат Зюзиков. Когато самолетът кацнал до него се приближил кортеж от спецполицаи, предвождан от министъра на вътрешните работи Муса Медов. След като президентът се ръкувал с него и заминал с луксазна лимузина, спецполицаите хванали Евлоев и насила го качили в чакаща отстрани Уазка.

Роднини и приятели на Евлоев се втурнали след джипката. През това време адвокатът получил куршум в главата и бил оставен по път в болницата в Назрани.

Властите в Москва признават, че убийството на собственика на сайта „Ингушетия.ру" може да има сериозни последствия за президента Зязиков. Ситуацията около Зязиков е доста лоша. Мислим по въпроса, заявява във в. „Ведомости" сътрудник от президентската администрация.

Убийството на Евлоев предизвика реакции в руския парламент и обществената палата. Председателят на вътрешната парламентарна комисия Анатолий Кучерен заяви по този повод, че парламантът е задължил Комитетът за безопасност да поеме контрола по ръзследването на случая.

Съмнителната смърт на собственика на сайта предизвика и светкавични международни реакции. Убийството предизвиква голяма трувога. Ние събираме информация и факти по случая, но и така е очевидно едно: човек, който уж е бил охраняван от милиционери е бил убит с изстрел в главата", заявява говорителят на Държавния департамент на САЩ Шон Маккормак. Той е категоричен, че руските власти са длъжни да разнищят случая и виновните да понесат заслужено наказание.

Убийството на собственика на „Ингушетия.ру" е съпоставимо с това на Анна Политковска и е свидетелство за нарушения свободата на медиите в Русия. Това се казва в прес-лист на Европейската комисия по въпросите на свободата на словото, подписан от Миклош Харасти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4853 |23.06.2008 ВВС: Скотланд Ярд се зае пак с убийството на Георги Марков . 9| 8697 |19.06.2008 От Скотланд ярд разпитвали Борис Велчев за убийството на Георги Марков . 6| 5134 |23.05.2008 Делото за убийството на Луканов тръгва отново? . 0| 4865 |12.03.2008 Страната ни е правова, ама не съвсем, според Държавния департамент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads