Реклама / Ads
9| 4768 |27.09.2018 НОВИНИ

Евростат: Половината българи не говорят чужд език. И по това сме последни

.
Повече от половината работещи българи /50,5 на сто/ не ползват нито един чужд език, показват данни от анализ на Евростат относно самооценката на европейците за ползването на чужди езици сред хората в трудоспособна възраст в ЕС между 25-64 г.
 

Българите в тази възрастова категория, които ползват поне един чужд език са около 33 процента, с два езика боравят около 14 процента от сънародниците ни, а с три езика - около 3 процента, сочат данните на европейската статистика.

 

Най-висок е делът на българите, които не ползват нито един чужд език сред хората у нас с основно или по-ниско образование - 83 на сто от тях. Около 60 на сто от хората със средно образование у нас също не ползват нито един чужд език.

Тази езикова бариера е валидна и за безработните българи - 70 на сто от тях не са учили и не ползват чужд език. Подобна е и ситуацията в българските села - 72 на сто от трудоспособните българи там също не ползват нито един чужд език.

 

Най-висок е статусът на българите с поне един чужд език сред висшистите - близо 1 милион, както и сред хората у нас на възраст 35-54 години - също един милион души. Повече от милион и половина българи, които живеят в градовете ползват също поне един чужд език, толкова са и заетите и работещи българи с чуждоезикови познания.

 

Най-широко разпространен и най-използван от европейците е английският език - близо 96 на сто от говорещите чужди езици европейци ползват езика на Шекспир. На втора позиция е френският език - 26 на сто от говорещите чужди езици в ЕС, на трето място - немският - 17 на сто, на четвърта позиция е испанският - 13 на сто и др.

Най-висок е делът на хората, които знаят поне един чужд език в Швеция - 97 процента, в Латвия, Дания и Литва - 96 процента, в Люксембург - 95 процента, Финландия и Малта - по 92 процента и др.

 

Най-високо ниво на многоезичие е регистрирано в Люксембург, където близо 50 на сто от жителите в трудоспособна възраст говорят поне три чужди езика.

 

Освен България /50,5 на сто/, в ЕС има още три държави, в които основната част от населението в трудоспособна възраст не познава и не ползва чужди езици: Унгария - 42 на сто, Румъния - 36 на сто и Великобритания - 35 на сто /този факт е обясним с данните, че близо 96 на сто от европейците говорят английски/.

 

Сред близките ни съседи ситуацията е следната - в Гърция 33 на сто от хората в трудоспособна възраст не ползват нито един чужд език, но около 67 процента имат познание поне по един или повече чужди езици.

 

В Сърбия - едва 20 на сто не ползват нито един чужд език, докато 80 на сто от сърбите имат чуждоезикови познания.

 

В Македония - само една трета от хората там /около 30 процента/ не ползват чужди езици, докато 70 на сто владеят поне един чужд език.

 

Да не забравяме също, че много българи като владеене на чужд език посочват руския, което също е доста спорно.

 

За Турция няма данни в изследването.

 

В Албания и Босна и Херцеговина - 60 на сто от населението не познава и не ползва чужди езици, цитира БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3902 |26.09.2018 1100 мигранти са потърсили убежище в България от началото на 2018 г. . 9| 8074 |26.09.2018 Мартин Димитров за Фрог: В преговорите с Газпром за България да участва Еврокомисията . 1| 3635 |25.09.2018 Първи случай! Западнонилската треска уби мъж в България . 0| 3615 |25.09.2018 България и Румъния заедно тестват готовността си за реакции при опасни ситуации по Дунав

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads