Реклама / Ads
0| 2573 |14.11.2022 НОВИНИ

Еврозоната и Великобритания вероятно ще бъдат в рецесия, САЩ могат да я избегнат

.
Източник: БГНЕС
Американската банка Morgan Stanley прогнозира, че Европа отива към рецесия, но САЩ е възможно да я избегнат.
 

Американската банка Morgan Stanley (MS) прогнозира, че еврозоната и Обединеното кралство вероятно ще изпаднат в рецесия, но един силно представящ се пазар на труда може да спаси Съединените щати от същата съдба.

 

Според MS глобалната икономика ще нарасне през следващата година с 2.2 на сто, но банката предупреди, че "рисковете са в низходяща посока" по отношение на тази прогноза, съобщава БНР.

 

Инвестиционната банка прогнозира нарастване на БВП на САЩ с 0.5% през следващата година, посочвайки, че "американската икономика ще избегне с малко рецесията през 2023г., но икономическото приземяване не се чувства толкова меко, тъй като растежът на работните места се забавя значително и нивото на безработица продължава да се покачва".

 

САЩ ги очакват две последователни слаби години, тъй като "кумулативният ефект от затягащата се парична и лихвена политика през 2023г. ще се пренесе и през 2024г.", прогнозира още MS.

 

В същото време анализаторите на банката очакват отварянето на Китай по отношение на досегашните строги ограничителни мерки за борба с Covid-19 да задейства собствен процес на възстановяване на азиатска икономика, като се очаква тя да нарасне с 5% през 2023г., надминавайки осреднените прогнози за растеж от 3.7% на нововъзникващите пазари.

 

Икономическият растеж в Азия ще се забави до 3.4% през първата половина на 2023г., преди да се възстанови до 4.6% през второто полугодие, подхранван от вътрешното търсене, посочи още Morgan Stanley. Банката прогнозира рязко разделение между развитите икономики "в или близо до рецесия", докато нововъзникващите икономики "се възстановяват умерено". Според MS икономическото възстановяването в световен мащаб вероятно ще остане непостижимо.
 

В световен мащаб пикът на инфлацията би трябвало да дойде през текущото тримесечие, "като дезинфлацията ще се превърне в тема през следващата година".

Инфлация в САЩ ще спадне до 1.9% към края на 2023г., а основната американска инфлация (без цени на храни и енергия) - до 2.9 на сто.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3321 |12.11.2022 Лондон: Русия вероятно е разрушила пътища и постове при изтеглянето си от Херсон . 2| 2921 |12.11.2022 Цветелина Пенкова: Проблемът с високите такси за сезонните работни визи за Великобритания да бъде скоростно решен . 2| 3280 |11.11.2022 Вероятно арестуваните за убийството на граничния полицай са с психични заболявания . 2| 3194 |11.11.2022 Великобритания замрази руски активи за 18 млрд. паунда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads