Реклама / Ads
14| 8476 |16.10.2023 НОВИНИ

FactCkeck: Не е вярно, че в храните на българския пазар масово се добавят насекоми

.
Нова вълна от публикации в социалните мрежи внушава, че в храните на пазара масово се влагат насекоми по решение на Европейския съюз (ЕС).
 

Factcheck.bg вече опроверга твърденията, че ЕС „налага“ на потребителите да ядат насекоми.

 

В действителност става дума за разрешение от 2023 г. за използване на прах от домашен щурец, произведен от конкретна фирма. През 2021 г. е разрешена употреба за Locusta migratoria (мигриращ скакалец) и през 2022 г. за Tenebrio molitor (жълт брашнен червей) – всички в замразена, изсушена и прахообразна форма.

 

Производителите на продукти, в които той ще бъде вложен, са длъжни да обозначат това върху опаковките. Използването на свободно уловени щурци, скакалци или хлебарки никога не е било разрешавано.

 

„Поредното извращение и геноцид срещу човечеството е вече факт: „Хората вече ще ядат насекоми, без да го знаят! От новата 2023 г. ЕС даде разрешение за добавяне на насекоми (домашни щурци) към печива, паста и други полуфабрикати „за широката публика“.

 

Това твърдение и множество подобни се разпространяват в социалните мрежи. Медии също публикуваха неточната информация, като сред заглавията са: „Официално! От днес вече ще ядем щурци и ларви на бръмбари, без да знаем“ („Флагман“), „В ЕС вече законно влагат щурци и ларви на бръмбар в храните“ (Bulgaria On Air), „Брюксел разреши насекомите в храната ни“ („Поглед.инфо“). Подвеждащи публикации по тази тема се появиха и в други държави, сред които Румъния, Австрия и Дания, пише Factcheck.bg.

 

Поводът е решение на ЕК от началото на януари да разреши използването на прах от домашен щурец при производството на определени храни. 

 

На 3 януари ЕК публикува решение, с което се разрешава използването на частично обезмаслен прах от Acheta domesticus (домашен щурец), произвеждан от виетнамското дружество Cricket One. Разрешението касае само и единствено прилагането на този конкретен продукт. То не дава свобода на производителите на храни да използват за производството на своите продукти свободно отглеждани щурци, скакалци, гъсеници, буби и подобни.

 

Публикуван е списък с позволените продукти, в които може да се съдържа „обезмаслен прах от домашен щурец“. Това са предимно тестени изделия, но не само. Сред тях са многозърнест хляб и хлебчета, крекери и гризини, зърнени блокчета, сухи премикси за печива, бисквити, сушени пълнени и непълнени продукти на основата на макаронени изделия, сосове, снаксове, бирени напитки и други.

 

Не е вярно твърдението, че „ще ядем щурци, а може и да не знаем“, както пише в публикацията на сайта „Флагман“, защото производителите са задължени да напишат на етикета на храната, че съдържа прах от домашен щурец. Съгласно европейските изисквания всеки алерген, каквато е и тази съставка, трябва да е подчертана в удебелен шрифт, подчертана и/или в курсив, подобно на млякото, пшеницата, яйцата, соята и други.

 

В публикацията на сайта „Поглед.инфо“ се казва, че решението за употреба на продукта е взето без каквито и да е проучвания за неговата безопасност. В действителност обаче изследванията върху праха от домашен щурец започват още през 2020 г., когато ЕК иска от Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) да направи оценка и да се произнесе преди да бъде дадена зелена светлина на производителите за пускане на пазара. Органът стига до извода, че продуктът на Cricket One „е безопасен при предложените условия на употреба и нива на употреба“. 

 

Възможни са алергични реакции


Във Фейсбук се споделят десетки постове с опасения, че консумацията на Acheta domesticus ще предизвика алергична реакция у част от хората. Това е така, но възможността човек да получи алергичен шок при консумация на този продукт е същата, както при всеки друг. Ето защо наличието на прах от домашен щурец в дадено изделие ще бъде обозначено в списъка със съставки, а потребителите сами могат сами да преценят дали да купят артикул, в който той се съдържа или не. 

 

ЕОБХ препоръчва да се проведат допълнителни изследвания относно алергенността на Acheta domesticus. Според институцията продуктът „може да причини алергични реакции при лица, които са алергични към ракообразни, мекотели и акари“.

 

Това не е първата подобна храна, която получава одобрение за използване в рамките на ЕС. На 12 ноември 2021 г. разрешение за употреба беше издадено за Locusta migratoria (мигриращ скакалец) и на 8 февруари 2022 г. за Tenebrio molitor (жълт брашнен червей) – всички в замразена, изсушена и прахообразна форма. Разрешенията, също като това за Acheta domesticus, се отнасят само за определен продукт на конкретен производител.

 

Насекомите като храна


Според доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН от 2013 г. по света съществуват повече от 1 900 вида ядливи насекоми. „Насекомите са високо питателна и здравословна храна с високо съдържание на мазнини, протеини, витамини, фибри и минерали. Хранителната стойност на ядливите насекоми е силно променлива поради широкия набор от ядливи видове насекоми“, пише в документа.

 

Там се казва още, че насекомите биха могли да бъдат алтернативен източник на протеин, както и че фермите за насекоми са по-екологични от тези, които отглеждат животни. През 2015 г. Европейският орган за безопасност на храните също заявява, че използването на насекоми като източник на храна и фураж има важни екологични и икономически ползи и не представлява заплаха за продоволствената сигурност. 

 

Проверено:


ЕК разрешава използването на частично обезмаслен прах от Acheta domesticus (домашен щурец) на конкретна фирма-производител при производството на редица храни. Продуктът е изследван от Европейския орган за безопасност на храните и е безвреден. Възможни са алергични реакции при лица, които имат непоносимост към ракообразни, мекотели и акари. Не е вярно, че ЕС ни принуждава да ядем насекоми, тъй като съставката ще е отбелязана на етикета на всеки продукт, който я съдържа, и потребителите ще имат правото да преценят дали да консумират артикула, или не.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3573 |16.10.2023 Макрон свика заседание по сигурността след нападението с нож в училище във Франция . 1| 3090 |16.10.2023 Прекъсват водоподаването в Ловеч два пъти в денонощието . 1| 4200 |16.10.2023 Ново земетресение разлюля препатил окръг в Турция . 19| 6901 |16.10.2023 Хр. Панчугов за ФрогНюз: Притеснителен сигнал ще е, ако "Възраждане" имат висок резултат на изборите. Няма нито един осъден за купуване на гласове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads