Реклама / Ads
5| 3998 |24.01.2020 НОВИНИ

Фандъкова успокоява с водата на язовир ”Искър”, проeктиран от кмета Иван Иванов през миналия век

.
София е осигурена с вода за години напред, каза кметицата Йорданка Фандъкова. По думите й столицата харчи по 12 млн. кубични метра на месец. В язовир ”Искър” в момента има около 450 млн. кубични метра, в ”Бели Искър”, откъдето ще се прави отклонене за Перник, са около 9 млн. куб. м.
 

Това каза Йорданка Фандъкова пред bTV. А ние ще припомним, че този язовир е проектиран в далечната от легендарния кмет на София Иван Иванов от арестантската му стая и е пуснат в експлоатация още през 1954г.

 

Към това отклонение ще има и спирателен механизъм, който е най-голямата гаранция, че изтичането на вода ще бъде спряно, ако водата за София не достига.

Същевременно започва и работа по свързване на водопроводната система на София с язовир "Огняново".

 

Ползването на водопреносната система ще бъде възмездно и договорено между двете ВиК - на София и Перник. По никакъв начин няма да се отрази на цената на водата за софиянци. Има уверения, че няма да се повиши цената на водата и за Перник, каза Фандъкова.

 

Следващата седмица ще има заседание на Столичния общиндски съвет и тогава ще се реши дали София дава вода на Перник.

 

8,5 млн. лв. са заложени тази година за миене на града - през последните три години тази сума се увеличава непрекъснато, за да се мие повече. Въвеждаме над 100 мерки за борба с мръсния въздух, обясни кметицата. 90% от автобусите в София вече са подменени, движат се и електробуси, а догодина ще има и чисто нови тролеи.

1,722 млрд. лв. е бюджетът на София за тази година. От тях 216 млн. лв. са отделени за изграждането на 12 км на третата линия на метрото, които ще бъдат готови тази година, както и за нови превозни средства.

 

Около 200 млн. лв. е бюджетът за сметосъбиране, който се формира от такса битови отпадъци.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5043 |20.01.2020 Бивши и настоящи министри ни убеждават, че проблемът с водата е почти решен . 6| 5728 |19.01.2020 10 нови теча се появиха на водопровода в Шумен, може пак да спре водата . 8| 4249 |19.01.2020 Ревизоро: Водата за Перник няма да влияе на софийската . 9| 9174 |19.01.2020 Анна Заркова: Не че е дошла водата в Перник, но пък ще спре и в други градове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads