Реклама / Ads
17| 4840 |12.01.2011 НОВИНИ

Фидосова и Стоянова : Записите са манипулирани

.
Менда Стоянова
Депутатките от ГЕРБ Менда Стоянова и Искра Фидосова най-накрая проговориха за записите на разговорите си с шефа на Агенция „Митници” Ваньо Танов. И двете са категорични, че са говорили с него, че са се интересували от кадрови въпроси, но смятат, че записите са манипулирани.
 

Да, водила съм разговор с г-н Танов и питах какъв е резултатът от конкурса. Не си спомням подробности от изреченията, които съм говорила, но със сигурност не съм псувала. Не съм казвала последното изречение”, заяви съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова. Тя бе категорична, че не вижда нищо ненормално в това да прояви интерес. А причината за него са обезпокоителни информации, които получила от свои избиратели за досегашния шеф на митницата, който заемал поста повече от 9 години.

„След като бях информирана за притеснителни за мен корупционни схеми, след като ми донесоха снимки от вилата на този господин, която изглежда, че струва не по-малко от 1 милион, аз самата прецених, че може би във всичките тези приказки има достатъчно истина, за да тръгна и да се боря за промяна”, обясни в кулоарите Фидосова.

Не смята, че това е кадруване. ГЕРБ носят отговорност за управлението, а това изисква смяна и на средния ешалон. „Как можеш да управляваш една държава и да постигаш целите, които си си поставил, ако нямаш почтени хора, с които да работиш?”, попита тя. До конкурс за шеф на митниците били допуснати двама души – досегашният директор, когото Фидосова смята за корумпиран, и младо момче, което тя не познава, не е виждала и никога не е говорила с него. За сметка на това пък пак от избиратели научила, че той се ползва с добро име на почтен човек, който почнал от най-ниското ниво в митниците и 15 години напредва в кариерата стъпка по стъпка. Изненадала се обаче от ниската оценка, която той получил.

Честно да ви кажа, бях изненадана. Ако някъде някога има истински запис, аз си спомням, че казах на г-н Танов – нито аз, нито моите колеги искаме да бъдем замесвани в това, че разпъваме политически чадър над настоящия шеф на митницата, за когото имахме множество информации за нерегламентирани дейности, от които очевидно е получавал средства, за да построи такива къщи, каквито ми показваха и видях с очите си впоследствие. Затова аз съм се борила да има промяна”, увери журналистите тя. Грешката й била, че след разговора си с Танов не излязла да декларира публично, че ще се бори за промяна. Иначе бе категорична – съвестта й е чиста, при това изключително чиста.

Менда Стоянова заяви: „Омерзена съм от това, което се случва в последните дни, вярвайте ми. За мен това е уникално, ние сме изключителна държава. Това е пълна манипулация, която, разпространена по този начин от г-н Янев, без оглед на това дали ще засегне лично до стойност или много хора, за мен е безобразие”. Председателката на Бюджетната комисия потвърди, че с Ваньо Танов е в постоянен контакт, водили са множество разговори. Именно затова избрали тя да лъсне като герой в записите – „понеже си говоря по-често с него, затова и било лесно да бъде направена сглобка”.

Водила е разговори и по кадрови въпроси, за нея това е важно като мажоритарен народен представител и шеф на Бюджетната комисия. Никога обаче не е оказвала кадрови натиск. „Аз съм човек от системата на контрола и знам колко е важно шефът на една такава агенция да работи със знаещи и можещи хора, той да прецени дали тези хора ще имат сили и компетентност, която той иска да води”, подчерта Стоянова.

Тя се обяви за радетел на конкурсното начало. Но с едно важно уточнение. „Едновременно с това трябва да се отчитат и други фактори – доколко компетентността на този човек е достатъчна, ако той няма моралните качества за определено място. Това е моят коментар по случая”, отсече пловдивската депутатка.

И Фидосова, и Стоянова очакват с нетърпение какъв запис ще извадят в петък хора на Яне Янев. Засега никой не е чул записа. РЗС разпространи само стенограма на евентуални разговори. Искра Фидосова очаква и нещо повече. „След като бях обвинена в безумни изнасилвания на техни депутати в мъжката тоалетна, очаквам тази седмица може би да стана канибал. Очаквам всякакви манипулирани, подправени компромати и записи да излязат”, каза тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4809 |11.01.2011 ГЕРБ ще обсъди СРС-та с Фидосова и Стоянова . 37| 5944 |09.01.2011 В. Дърева: Чрез записите министрите говорят на Борисов . 19| 5549 |09.01.2011 Кутев: В. Танов е предоставил записите . 3| 5052 |07.01.2011 Парламентарната подкомисия подхваща записите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads