Реклама / Ads
2| 4294 |18.09.2015 НОВИНИ

Филип Димитров: Поласкан съм от президента за номинацията

.
Бившият премиер Филип Димитров определи номинацията си за конституционен съдия от президента Росен Плевнелиев като желан и достоен финал за кариера като неговата. „Нямах много мегдан за колебание”, заяви Димитров в предаването „Тази сутрин” по bTV. Бившият министър-председател коментира, че е поласкан и признателен на държавния глава за това предложение.
 

Филип Димитров отговори и на упреците към избора на президента, че Димитров не е подписал Конституцията, а сега ще се кълне в нея. „Аз едва ли съм най-непротиворечивата личност в България”, каза Филип Димитров.

 

„Нямаше как да подпиша Конституцията, защото не съм бил депутат във Великото Народно събрание”, изтъкна той.

 

„Второ, Конституцията и нейното подписване беше част от един огромен политически дебат, който далеч надхвърляше конституционните правила. И трето, винаги съм изразявал позиция по отношение на Конституцията, която е ясна, написана е многократно, имал съм възражения към определени текстове и елементи от нея, затова и сега се говори за промени в нея.

Но съм се клел в нея, когато съм ставал премиер на България и когато съм ставал зам.-председател на българския парламент и всеки път, когато съм бил депутат, така че този вид евтини трикове може би няма смисъл да се играят”, изтъкна Филип Димитров.

 

„Нямам намерение да се произнасям по партийни и междупартийни въпроси. Приключих с това преди 7-8 години. Прогнозата какво ще стане с управляващото мнозинство би била прибързана, нека да видим как ще се развият събитията в самия парламент”, каза още бившият премиер.

 

За мен движението на България е в посока, която очевидно я доближава до неща, които в последните 25 години са били целта на всички промени. Колко мъка има в провеждането на всички тези усилия е друг въпрос. България извървява път и този път е в правилната посока, обобщи Филип Димитров.

Според него, предвижданите изменения в Конституцията са едно начало и базата за това да се промени нещо съществено в законодателството. "Идеята, че ще имат магически ефект, че на сутринта се събуждаме и нашата съдебна система става прекрасна, не е сериозна и не трябва да се внушава на никого", уточни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4865 |18.09.2015 Мартин Димитров: Шефовете на БНБ за 6 м. взели 557 000 лв. бонуси . 0| 4348 |16.09.2015 Филип Попов: ЦИК се поставя над законодателя . 8| 4869 |15.09.2015 Президентът номинира Филип Димитров за конституционен съдия . 12| 5448 |14.09.2015 Б. Димитров: Бежанците показаха, че Европа е джудже

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads