Реклама / Ads
2| 3038 |02.04.2023 НОВИНИ

И Финландия избира парламент

.
И финландците гласуват за парламент. Изборите са силно оспорвани и могат да костват властта на левия премиер Сана Марин.
 

Засега социологическите агенции не виждат категоричен победител след изборите. Вероятно днешният ден ще бъде последван от дълги коалиционни преговори.


37-годишната Марин се възприема от феновете по целия свят като модел за подражание. Тя остава много популярна сред много финландци, особено сред младите умерени. Въпреки това обаче има критици заради раздаването на пари за пенсии и образование - противниците го виждат като безотговорно разхищение. 


Гласуването започна в 9 часа сутринта местно време и ще приключи около 20 ч. Малко след това ще бъдат публикувани частични резултати от предсрочния вот.


Проучванията на общественото мнение показват, че Социалдемократите на Марин, най-голямата партия в отиващото си коалиционно правителство схватка с дясната Национална коалиционна партия и националистическата Финландска партия, като и трите печелят около 18,7-19,8% от бюлетините и така разчитат на други по-малки партии за съставяне на правителство.


Националната коалиция води в социологически проучвания от почти две години, въпреки че преднината й се стопи през последните месеци. Формацията обеща а ограничи разходите и да спре нарастването на публичния дълг, който достигна малко над 70% от БВП, откакто Марин встъпи в длъжност през 2019 г.


Обвиненията към Марин са, че подкопава икономическата устойчивост на Финландия в момент, когато енергийната криза в Европа, предизвикана от войната на Русия в Украйна, засегна силно страната и разходите за живот се увеличиха.


Националистическата Финландска партия също призовава за строги икономии, но основната й цел е да намали това, което нейният лидер нарече "вредна" имиграция от развиващите се страни извън ЕС. 


Следващото правителство ще види първите дни на членството на Финландия в НАТО. Най-забележителното от външнополитическите действия на Марин, откакто тя встъпи в длъжност през 2019 г., е тласъкът, който тя даде на страната по отношението на членството в НАТО. Хелзинки направи обратен завой и поиска да стане част от Алианса заедно с Швеция. Този процес вече е почти завършен, като Хелзинки се очаква да се присъедини до дни.


Около 1,7 милиона души или 40,5% от имащите право на глас вече са гласували по време на едноседмичния предсрочен период на гласуване, който приключи във вторник, показват данни на Министерството на правосъдието.


Социалдемократите на Марин вярват, че икономическият растеж ще помогне да се овладее нарастването на публичния дълг и че ако хазната има нужда от балансиране, предпочитат да обмислят повишаване на данъците пред намаляване на разходите.


Този растеж обаче не е неизбежен. Икономиката на Финландия, страна от 5,5 милиона, оцеля след пандемията по-добре от тези на повечето европейски страни, но растежът се забави до 1,9% миналата година и се очаква страната да изпадне в лека рецесия тази година, докато инфлацията достигна връх от 9,1% през декември.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2706 |02.04.2023 ЦИК: 8.97% избирателна активност към 11 ч. . 2| 2762 |02.04.2023 Радев няма да бави свикването на парламента. Гласува с машина . 1| 2791 |02.04.2023 10.3% избирателна активност към 11 ч. според ”Галъп” . 3| 2773 |02.04.2023 “Тренд”: 6.4% избирателна активност към 10 ч.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads