Реклама / Ads
0| 3876 |03.06.2019 НОВИНИ

Фонд ”Земеделие” бави парите за безплатни училищни закуски

.
Източник: БГНЕС
Доставчици по схемите ”Училищен плод” и ”Училищно мляко” за учебната 2018/2019 година сигнализираха за забавяне или отказ за изплащане на доставки от страна на Държавен фонд ”Земеделие”.
 

На пресконференция управителят на "Ню проджектс консулт" Милена Рашева посочи, че липсват договорени отношения между одобрените заявители и фонд "Земеделие". По нейни данни съгласно Наредбата след извършване на доставките Фондът е длъжен в период от 3 месеца да възстанови разходите на фирмите доставчици. Това обаче не се случва. Последиците са неизплатени трудови възнаграждения на персонала, задължения към НАП и просрочени кредити към финансовите институции.

Управителят на фирмата заяви, че за извършените доставки през ноември, декември и януари не е получила нито лев от Земеделския фонд, поради което е била принудена на 23 май да отправи покана към него за доброволно плащане, за да им припомни задълженията съгласно наредбата. Тя подчерта, че ако не бъдат изплатени дължимите суми, ще се наложи фирмата да си ги поиска от учебните заведения, тъй като все някой трябва да заплати въпросните доставки.

 

Освен "Ню проджектс консулт", засегнати са и фирмите "Фууд деливъри експрес ООД" - Пловдив, "Полидей 2 ООД" и "Екохрани ООД" - Варна, "Терра Веджис ООД" - Благоевград.

 

Заради ситуацията е под въпрос дали училищата ще продължат да участват в програмата, която действа вече 9 години. Ощетените фирми доставчици са категорични, че спирането на процедурата по плащане е незаконосъобразно и съсипва малкия бизнес.

 

От своя страна Директорът на Дирекция "Противодействие на измамите" към Държавен фонд "Земеделие Димитър Димитров подчерта, че работата на Фонда е да следи за неправомерно финансиране. По негови данни в Регламента на Европарламента е посочено, че помощта се изплаща от компетентния орган в 3-месечен срок, освен ако не са предприети административни разследвания, какъвто е случаят с "Ню проджектс консулт" и останалите посочени фирми. "Ние сме представени като недобросъвестен и некоректен партньор, което не е вярно", категоричен бе той.

 

Димитров обясни, че спрямо фирмата на г-жа Рашева се извършва проверка по сигнал и няма нито забавяне, нито отказ от страна на Фонда да се ангажира с разплащане. Фонд "Земеделие" нямал и отношение към подадените сигнали. Той призова да не се използват децата като средство за разрешаване на един конкретен казус и увери, че за предприети всички необходими мерки за нормалното протичане на програмата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3831 |03.06.2019 ДФ ”Земеделие” бави парите за училищните закуски . 1| 3797 |21.05.2019 Пенка Георгиева: Пълен хаос настана след закриването на Фонда за лечение на деца . 5| 4651 |16.05.2019 Десислава Танева: Евдокия Кръстева смени Иванка Багдатова във ДФ ”Земеделие” . 1| 4049 |16.05.2019 60% от разследванията за измамите с еврофондове в България са прекратени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads