Реклама / Ads
10| 3515 |30.01.2022 НОВИНИ

Френският посланик у нас: Ситуацията е напрегната. Русия се държи като дестабилизираща сила

.
Флоранс Робин Източник: стопкадър, bTV
Ситуацията е много напрегната. Ясно е, че Русия в момента се държи като дестабилизираща сила. Това, разбира се, е наше притеснение. Отговорът ни е ясен – ще отговорим по масивен начин, със сериозни санкции, в случай, че Русия отново посегне на териториалната цялост на Украйна. Това каза пред bTV посланичката на Франция у нас Флоранс Робин.
 

„Това означава, че засега ние се обръщаме към диалога, това за нас е много важно, видяхме и в последните дни със събранието във формат Норманди, което се състоя в Париж, както и телефонният разговор, който френският президент проведе с Владимир Путин. Ние бихме искали да продължим по пътя към диалога, един диалог, който обаче е солиден и изискващ, но все пак ни позволява да действаме с цел деескалация на напрежението, бидейки едновременно с това солидарни със страните, които биха пострадали в случай на ескалация на напрежението“, добави тя.

 

Искаме да заемем много ясна позиция на колективна отбрана съвместно с нашите партньори и приятели. Готови сме да наложим всички санкции и да вземем всички мерки, да отговорим по всички необходими начини, но на първо място бихме искали да привилегироваме пътя към диалога. Френският и руският президент се съгласиха, че е необходима деескалация на напрежението. Смятам, че е важно да дадем шанс на дипломацията, но в един диалог, който не е наивен, който е напълно съзнателен за предизвикателствата и опасностите. Така искаме да работим с нашите американски и европейски партньори в следващите седмици и месеци“, поясни Робин.

 

На въпрос дали е възможно при покачване на напрежението, френското командване да поиска да бъдат разположени военни сили в България, тя отговори, че командването на НАТО е изцяло готово и в случай, че обстоятелствата го налагат, ще разгърне и ще приведе в бойна готовност тези сили. „Ще следим с внимание как ще се развият събитията следващите дни“, добави посланикът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3201 |29.01.2022 Украинският посланик: България е истински приятел, съюзник и поддръжник . 13| 3251 |27.01.2022 Никола Минчев за Украйна: Ситуацията се преекспонира за вътрешни цели . 25| 6533 |23.01.2022 Надежда Нейнски: Управляващите ни да извикат руския посланик за провокацията срещу България . 4| 3838 |22.01.2022 Ситуацията с COVID-19 ще се нормализира след февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads