Реклама / Ads
35| 6710 |13.02.2015 НОВИНИ

Фрог научи: Слух за 2,2 млрд. гали ухото на военния министър и генералите

.
Ще влезе ли Ненчев в историята? Източник: Булфото
В коридорите и кабинетите на министерството на отбраната министър, заместници, съветници, генерали и полковници потриват радостно ръце зарадвани от мълвата, че повече от четвърт от новия държавен дълг от 8 млрд. евро ще отиде за нови самолети и танкове.
 
Преди време премиерът Бойко Борисов бе категоричен, че няма да има актуализация на военния бюджет, защото трябва да се вземат пари от здравеопазването или образованието. Но явно след срещата с шефа на НАТО Йенс Столтенберг нещата са взели друг курс и сега вече се мисли и за военните. Тази позиция  бе покрепена неколкократно на думи и от Върховния главнокомандващ Плевнелиев.

Голяма част от парите са предвидени за закупуване на стари изтребители  F-16 от Съединените щати. Възкръснала е идеята покупката да стане с междуправителствено решение, а не чрез конкурс. Това буквално елиминира надеждата бойният ни парк да бъде попълнен с шведските «Грипен» на СААБ, европейските Юрофайтър или новички американски изтребители от «Lockheed“. Реже се с един замах и зависомостта ни от Русия, за което намекна при посещението си в България държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Носи се приказка, че от милиардите ще намажат и сухопътни войски. Във формированията се очаква да пристигнат няколко десетки танка Ейбръмс и близо стотина бронирани машини.

Въпреки недоволството от министъра на отбраната Николай Ненчев във войската и сред запасното войнство, то той има шанса да влезе в историята, ако бъдат закупени  нови изтребители за военновъздушните ни сили. Това е отколешна мечта на няколко поколения български военни летци и придобиването им ще е крачки в утвърждаване на  новите способности на военната ни авиация и сигурността на българското небе. И тогава от Гудериан Ненчев военният министър с право може да бъде прекръстен на Пилот I клас Ненчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 71| 5492 |12.02.2015 Р. Гечев пред Фрог: Скандално! ГЕРБ подправи вота за милиардите . 38| 12419 |12.02.2015 Фрог разкри: Съветници точили МО при министър Шаламанов . 16| 4412 |11.02.2015 Менда отрече загробването с дълг от 16 млрд. . 31| 10320 |11.02.2015 М. Андреев пред Фрог: Списък „Възраждане” може в момента да срути държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads