Реклама / Ads
15| 9526 |22.12.2015 НОВИНИ

Фрог око: Мижаво саниране в София по националната програма

.
Блок 202 чака саниране....
Преди 11 месеца /на 2.2.2015г./ бл.202, кв.Дружба-2, подаде първи в София и България документи за саниране по националната програма и до момента реално то не е стартирало. Според неофициална информация 14 етажният блок вече има документи за технически паспорт, но такъв не е предоставен на блока. Санирането буксува. Това научи Фрог нюз от собственици в блока.
 
Фактът говори ясно за безслието на кметицата Йорданка Фандъкова,на нейния ресорен заместник и на Столичния общински съвет като цяло. Около 250 души живеят в този столичен блок - гигант с един вход, но все още не е ясно кога и какво ще се случи.Както не знаят и собствениците на апартаменти в много други блокове, които очакват саниране.

В началото на година стана ясно, че от всички над 2800 сгради в София, които имат право да се включат в Националната програма за енергийна ефективност, едва 179 (6.4%) са регистрирали сдружения на собствениците, 76 (2.7%) са подали заявление за интерес, 34 имат вече подписан договор със Столичната община, a 22 - и с Българската банка за развитие. Жилищните сгради в столицата с вече сключени договори за конструктивно и енергийно обследване са две - една в район "Кремиковци" и една в "Изгрев". Данните са на заместник-кмета по инвестиции и строителство Ирина Савина, която отчете свършеното по програмата за саниране по време на форум "Градът" към този момент.

До началото на април в Българската банка за развитие не беше постъпило нито едно заявление от столицата. Зам.-кметът Савина обясни тогава, че има проблем със сградите с над 100 апартамента, защото многото обитатели правят сдружаването по-трудно. Отказ да се включат имало и от хора, които са санирали апартаментите си с лични средства.
 
Докато бургазлии скриха топката на софиянци и дадоха повод кметицата Фандъкова да се замисли. Така например блок 19 в бургаския ж.к.“Славейков“ е един от рекордьорите в националната програма за саниране и към момента е най-скъпият блок в Бургаска област. Това става ясно от втората обществена поръчка за реконструкцията от националната програма, обявена от Община Бургас. Блок 19 е под обособена позиция №6 и ремонтът му според прогнозната стойност ще струва 4,16 млн.лв., без ДДС. В обяснителната записка е уточнено, че е сградата е проектирана през 1966 година, а строежът е извършен през 1970-ата година. Блокът има 8 етажа с по 8 входа или общо 192 апартамента. Не е ремонтиран от 45 години. Добрата новина за живущите там е, че ще монтират и слънчеви колектори, става ясно от заданието на процедурата.

Това е втората поръчка, част от националната политика за саниране на жилищни сгради. Прогнозната й стойност е 21,606 млн.лв, включени са 9 блока в 9 обособени позиции. На избраните изпълнители се поставя срок от 260 дни, в който трябва да са приключили с всички ремонтни дейности. Техническите им предложения ще се отворят на 14 януари в общинска администрация Бургас.Има и разбивка за блоковете в града, която се следва неотклонно.

Така е в Бургас. В София нещата са по-различни. Главният архитект Петър Диков, основен играч в програмата за саниране, си подаде оставката, а кметицата Фандъкова се изяви като политик на годината.Но!... Може би експерти от Столична общена трябва да отидат на обмяна на опит в Бургас, за да тръгне и тук пустата програма, която е обиколила всички държави-членки на ЕС и преди 44 месеца за последно е приключила в съседна Румъния.

Справка показва, че община Бургас е сключила 185 договора за саниране, Благоевград - 164, а София - 81 договора. София е с резултат 4 пъти по-нисък от Бургас и Благоевград, взети заедно. Не говори ли това за лош мениджмънт? В двата други града има 10 пъти по-малко жители от София, но 2 пъти по-добро усвояване. Елементарните сметки показват, че става дума за 40 пъти по-лош мениджмънт.


Известно е , че в края на 2015 тодина, програмата, която отпуска пари за енергийната ефективност на сградите, приключва. Средствата ще останат неусвоени. Ще поеме ли някой отговорност- от кметството, столична община или оптимистите от регионалното министерство. Или както винаги през последния четвърт век гражданите пак ще останат с пръст в устата?!

Калин Драмски
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 19189 |21.12.2015 Само във Фрог: Митрополит Антоний-секс острието на църквата ни . 6| 5664 |21.12.2015 Само във Фрог: МВР спира видеонаблюдението по гарите . 21| 7392 |20.12.2015 14 дни след ФРОГ медии се събудиха за "соления" тунел през Кресна . 9| 5621 |19.12.2015 Д-р Иванова за Фрог: Препиването и преяждането предизвиква панкреатит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads