Реклама / Ads
1| 7063 |20.08.2016 НОВИНИ

Фрогоко: Мигрантите станали двигател на пазара на труда в Германия

.
Предприемачи с чуждестранни корени в момента наемат все повече работници. Броят на работните места, които са създадени от собственици на фирми, които са емигрирали в Германия, е нараснал за периода от 2005 г. до 2014 г. с повече една трета - от 947 000 на 1,3 милиона.
 
Това става ясно от изследване на Фондация „Бертелсман“. Броят на предприемачите с миграционен произход се е увеличил през същия период почти с една четвърт и е достигнал 709 000. Този факт изглежда още по-забележителен, като се има предвид, че броят на мигрантите в сравнение с 2005 г. се е увеличил само с около 9 процента. В каква степен това се отразява положително на пазара на труда, зависи и от съответната федерална провинция. Особено силно застъпено е нарастването на броя на работните места, заети от мигранти в Бавария, Баден-Вюртемберг, Хесен и Берлин. Нивото остава ниско в по-рядко населените провинции в Източна Германия, както и в Долна Саксония, Хамбург и Рейнланд-Пфалц.

И браншовете, в които мигрантите започват свой бизнес, се променят: „Все още, когато става въпрос за участието на мигрантите в германската икономика, изниква асоциацията за кварталното магазинче или за китайския ресторант, в който работи цялото семейство, но статистиката показва, че все повече се отдалечаваме от тези клишета“, пояснява ръководителят на изследването Армандо Гарсия Шмит от Фондация „Бертелсман“. Данните от проучването сочат, че традиционно високият дял на самозаетите лица с чуждестранен произход в търговията и ресторантьорството е намалял с 10 процента в сравнение с 2005 г. и през 2014 г. е бил 28 процента, като това е за сметка на други професии в областта на услугите, строителството и преработващата индустрия.

Резултатите сочат, че предприемачите с миграционен произход дават своя принос не
само в секторите с по-ниско заплащане и по-голямо физическо натоварване, но и в
други области. „Те обхващат дейности от данъчни консултанти, през основатели на
нови компании до успешни машиностроителни фирми“, допълня Гарсия Шмит. Едновременно с това стартирането на собствен бизнес увеличава доходите на много
семейства на мигранти: като самонаети лица те получават средно по 2167 евро на
месец, което е с 40 процента повече от наетите работници-мигранти. Но в сравнение
с хората с немиграционен произход, все още има сериозни различия в това отношение.

Мигрантите от различни поколения продължават да получават в Германия заплащане, което е с около 30 процента по-ниско от това на хората без миграционен произход. Като причина за това експертите посочват средно по-ниското ниво на образование при предприемачите с миграционен произход. Фактът, че повечето германски бизнесмени са по-дълго на пазара, също допринася за тяхната преднина, пояснява Гарсия Шмит. „Особено при навлизане в по-печеливши браншове, мигрантите имат да наваксват от самото начало“. Ключът за решаването на проблема тук е образованието, показва проучването, както и анализът на ситуацията в отделните провинции. Колкото по-образовани са мигрантите в една провинция, толкова по-висок е процентът на тези от тях, стартирали собствен бизнес.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6644 |18.08.2016 Фрогоко: Горещо пред Съдебната палата! Мотористи въдворяват ред . 2| 5092 |17.08.2016 ФРОГОКО: МОН не плати абонамента за научно инфо, ВУЗ-вете блокирани . 0| 4005 |14.08.2016 Европол издирва джихадисти сред мигрантите в Гърция . 1| 6093 |14.08.2016 Фрогоко: Сдружение ще гони до дупка скандалния кмет на Трън

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads