Реклама / Ads
2| 9878 |05.10.2016 НОВИНИ

Фрогоко: Удариха „непоклатимия” ексректор на МУ заради наследничката му?

.
проф. Ваньо Митев
Нито един здравен и образователен министър не смееше да се заеме с далаверите на бившия ректор на Медицинския университет в София проф. д-р Ваньо Митев. Председателката на образователната комисия в НС Милена Дамянова също ревностно го бранеше и косъм не даваше да падне от главата му. Незнайно защо срещу него дръзна сегашната титулярка на МОН Меглена Кунева. Именно тя попари мерака на професора да кара трети мандат, като за това той бе подготвил почвата да се промени закона. Същинският удар обаче бе нанесен от сегашния ректор на МУ проф. Вихра Миланова, твърдят пред Фрог нюз запознати.
 

Когато стана кристално ясно, че никой не може да спаси поста на проф. д-р Ваньо Митов, той се опита да си намери „достоен” заместник. Такъв видя в лицето на психиатърката Вихра Миланова, посочват пред Фрог нюз негови колеги. Те я определиха преди време като човек на науката, която няма нищо общо с бизнеса. Именно от такава божа кравичка е имал нужда професорът, за да може да продължи с далаверите си макар и в сянка. Вероятно обаче се е излъгал в преценката си, защото тя не му позволила да си развява байрака. „Тя се опита да направи университета автономен и той се опита да я махне чрез академичния съвет”, твърдят запознати с делата на двамата.

 

Фрогнюз се опита да се свърже с проф. Миланова 2 поредни пъти. Още преди медията ни да зададе въпросите си, тя обясняваше, че не може да говори, след което затваряше телефона.

 

Дали именно психиатърката е виновна за развенчаването на ореола на проф. Ваньо Митев или някой от силните на деня реши да му скрои шапката по необясними причини, остава неясно. Заговори се, че някой от приближените на властта е изпитал съблазън към 80-те млн. лв. извън бюджетната сметка на МУ.

 

Независимо от големите протекции, които имаше Ваньо Митев, срещу него бе образувано досъдебно производство за финансови злоупотреби. Според доклада на Софийска градска прокуратура, Митев е предприел действия по незаконосъобразно премахване на Студентски стол № 8 чрез провеждане на открита процедура на избор на изпълнител. Установено е, че имотът представлява публична държавна собственост и затова процедурата по премахването му е трябвало да бъде извършена след решение на Министерски съвет. Без такова решение и въпреки становището на областния управител на София, че то е необходимо, бившият ректор на МУ - София е предприел действия по разрушаването на студентския стол.

 

Предмет на разследването са и сключените от Ваньо Митев договори за провеждане на обучение на чуждестранни студенти в центрове за предклинично обучение в Швейцария, Германия и Кипър, което е нарушение на Правилника за устройството и дейността на университета.

 

Установено е, че в периода 2014-2016 година той е провеждал изнесено обучение срещу заплащане в Швейцария и Кипър на 146 чуждестранни студенти, които са приети да се обучават без полагане на изпит по химия и биология, а само с тест за владеене на английски език. За всеки един от тях е събирана такса по 1000 евро годишно, а след втората година студентите е трябвало да преминат на обучение в България, като таксата за обучение за третата и следващите години е в размер на 8 000 евро. От прокуратурата определят като необосновано ниска таксата за обучение на тези студенти в първите две години.

 

Данните за безстопанственост се извеждат и от констатациите за изразходвани бюджетни средства за командировки на бившия ректор на МУ-София до Доминиканската република, Москва, Иркутск, Чили, Оман, Хавана, Токио, Йокохама, Киото, Сеул, без да има реална възвращаемост за университета. Предмет на разследването ще бъде и закупуването на лек автомобил с висока проходимост през 2014г. на стойност 177 108 лв.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7356 |30.09.2016 ФРОГОКО: Може пак да има фиктивна продажба на банки . 0| 4895 |30.09.2016 ФРОГОКО: За 1-ви път американски травматолози оперират с БГ колеги . 9| 8331 |29.09.2016 Фрогоко: България осигури на ислямистите в Сирия ракети за ”Град” . 0| 5666 |28.09.2016 Фрогоко:Държавата проспива пропуските на частните гардове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads