Реклама / Ads
0| 3630 |22.03.2017 НОВИНИ

Фронтекс пренасочва ресурси от Централна Европа към българо-турската граница

.
По време на заседанието на комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент бе проведено обсъждане относно началото на дейността на Европейската гранична и брегова охрана (Фронтекс), която бе официално открита есента на 2016г. в България.
 
Участие в дискусията взеха Фабрис Легери, директор на Агенцията за Европейска гранична и брегова охрана и представители на Европейската комисия, а евродепутатът от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев бе единственият български представител по време на изслушването.

По време на обсъждането Емил Радев подчерта, че държави като България, Италия и Гърция по външните граници на Европейския съюз не могат да се справят сами без техническата и експертна помощ на европейските партньори. Затова настоя за мерки, които да гарантират, че всички държави-членки предоставят такава помощ за граничните държави чрез участие в резервите на агенцията.

Емил Радев не пропусна и така важния за България въпрос за сътрудничеството с Турция. Той напомни за поредната заплаха на Турция, че страната няма да спазва споразумението от март 2016г. и че ще пуска по 15 000 мигранти на седмица през България към Западна Европа. Затова евродепутатът настоя Фронтекс да засили охраната по българо-турската граница, както и да разработи план за действие със сегашното правителство. Той поиска също Европейската комисия да гарантира, че Турция ще спазва своите задължения по споразумението.

Фабрис Легери заяви, че новата служба вече е почти напълно функционираща, но резервът за техническо оборудване, който вече се използва от България, все още не е изцяло запълнен. Освен това се работи активно по създаването на европейска брегова охрана, както и за гарантиране на въздушно наблюдение на границите, особено морските.

По отношение на връщането на мигрантите - една от основните функции на Граничната и брегова охрана, Фабрис Легери заяви, че през 2016г. са извършени 230 полета, които са върнали 10 700 нередовни мигранти към трети държави, като той подчерта важността на засиленото сътрудничество с Турция, Афганистан, Нигер, Сърбия, както и държавите от Северна Африка.

Относно споразумението с Турция, представителите на Европейската комисия заявиха, че засега споразумението работи „горе-долу“, но никой не може да каже за бъдещето. В същото време Фабрис Легери увери Емил Радев, че Фронтекс пренасочва част от своите ресурси от Централна Европа към българо-турската граница.
   
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5265 |08.12.2016 Само във Фрог: Държат хората на „Фронтекс” далеч от каналите за внос на мигранти . 0| 3835 |31.10.2016 Нови 50 полицаи от Фронтекс на българско-сръбската граница . 0| 4260 |06.09.2016 Полски граничари от ”Фронтекс” се удариха с трамвай в София . 1| 4671 |03.09.2016 „Фронтекс“ използва “Авиоотряд 28” за борбата с бежанците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads