Реклама / Ads
1| 7041 |31.07.2013 НОВИНИ

Гърция задържа български терорист

.
Българин е задържан в Гърция при мащабна антитерористична акция, съобщи АП, като се позовава на местните и турските медии. Името на нашенеца не се споменава. Заедно с него са арестувани още 11 души, след като полицията претърсила домове в столицата Атина и втория по големина гръцки град Солун.
 

Акцията била проведена във вторник вечерта, след като на сутринта гръцката брегова охрана прихванала 7-метрова надуваема лодка между островите Инусес и Хиос, пълна с амуниции и експлозиви. В нея имало двама турци и двама гърци, уточнява Анадолската агенция, като цитира гръцката ANA-MPA. По-късно други двама - турчин и грък, били задържани в Хиос. В лодката били открити две противотанкови установки, четири гранати, 200 патрона, два пистолета и неназовано количество експлозиви. Според властите лодката пътувала към Турция, но не е ясно откъде е отплавала. Единият от задържаните с нея гърци - 22-годишен студент, изпял на полицията, че получил 500 евро, за да прекара оръжията и двамата турци.

Гръцкият в. "То Вима" твърди, че арестуваните в лодката са членове на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) или на левоекстремистка групировка

Революционна народноосвободителна партия - Фронт, която на 1 февруари извърши бомбена атака срещу посолството на САЩ в Анкара. Тогава загина един човек, както и атентаторът Еджевит Шанлъ. По-късно стана ясно, че той влязъл нелегално в Турция от Гърция. Според вестника арестуваните вероятно пренасяли оръжието за организирането на терористична атака в Измир. Твърди се, че двамата турци били от кюрдски произход и единият от тях вече поискал политическо убежище в Гърция, добавя "То Вима". Според турския външен министър Муамер Гюлер единият от задържаните с лодката е Хасан Бибер. Той е издирван от турските власти като главен заподозрян в атаките в Анкара на 18 март срещу щабквартирата на управляващата Партия на справедливостта и развитието и Министерството на правосъдието.

Българинът пък е задържан в Атина за разпит във връзка с прихващането на лодката, заедно с шестима турци, белгиец и немкиня. В Солун пък са арестувани други трима турци, а полицията провежда подобна акция и в град Коринт. Турските власти искат гърците незабавно да им предадат 12-те техни граждани, включително Бибер.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6058 |30.07.2013 Български автобус изгоря до основи във Франция . 3| 6732 |29.07.2013 Български полицаи бдят над ромите в Бордо . 7| 6254 |27.07.2013 Полицията рапортува: 214 са задържаните протестиращи досега . 1| 5368 |20.07.2013 38 нарушители на границата задържани за ден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads