Реклама / Ads
1| 4377 |25.05.2016 НОВИНИ

Гечев: Министърът на финансите се поставя над парламента

.
проф. Румен Гечев
„Ако гласуваме текста, според който разпределението на излишъка в бюджета да става с решение на министъра на финансите и правителството, ще поставим министъра на финансите над парламента”. Това заяви зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев от парламентарната трибуна. Той обясни, че едно е правителството да има инициатива, която да предложи, а в парламента да се промени бюджета и съвсем друго е еднолично да го променя.
 

По повод обяснението, че имало подобни европейски практики, проф. Гечев помоли да бъдат посочени в кои страни в Европа има такива съдържания в закона за отношенията между бюджета и общините. Той припомни, че сме задължени законите, които се приемат, да съответстват на европейските практики. „Аз съм чел тези закони. Къде има такива права министър на финансите? Ние твърдим, че няма и не следва България да бъде първата страна в ЕС, в която който да било министър на финансите ще си променя бюджетните отношения с общините, явно по политически причини – преди избори, след тях, в зависимост от тяхното поведение. Има Конституция, има Закон за бюджета, както и подчинени на него закони. Всяка промяна в бюджетните отношения трябва да влиза в парламента, както е навсякъде по света”, подчерта проф. Гечев.

 

„Ако се приеме така предложения текст, той ще внесе пълен хаос в отношенията между бюджетите на общините, кметовете и министерството на финансите и държавния бюджет”, коментира народният представител. Той цитира текст от предложения законопроект, според които министърът на финансите може да отпуска за сметка на централния бюджет временни безлихвени заеми. „Заемите не са безлихвени, защото централният бюджет взима заем на определена лихва т.е. всички хора включително и тези от успешните общини  ще плащат за това, че други имат неефективно управление”, посочи той и допълни: „Предвиден е и вариант ако се даде безлихвен заем на общината, тя не си изпълнява плана за оздравяване и не може да погаси и него, отново да се появи спасителят – министър на финансите, който ще реши коя община ще получи втори или трети заем”. Проф. Гечев предположи, че всяка община ще използва услугите на финансови консултанти, които винаги да докарва общината на загуба, за да ползва безлихвен заем от държавата. Според него в закона не са предвидени и показатели. „Ще спорим с министъра на финансите дали 1 ст. е достатъчна или трябва да е 1 млн.лв. Това ще накара общините, които са над линията да слязат под нея”, подчерта зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. „Ние не сме против подпомагането на общините, но има такива, които странно са на загуба – Созопол и Несебър, където текат реки от средства заради туристите и сега ще ги награждаваме с безлихвени заеми”, каза още проф. Гечев. По неговите думи едно е Плевен с рухнала индустрия, друго е Созопол и Несебър. „Като стимулираме такива общини, бутаме бюджета на България към катастрофа”, заключи проф. Румен Гечев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4930 |15.05.2016 Р. Гечев: Лазим по дъното заради Борисов . 0| 4638 |12.05.2016 Румен Гечев: Фал на управляващите – КЗК работи в нарушение вече 8 месеца . 0| 4769 |10.04.2016 Гечев: ЕС да инициира закриването на офшорните зони, те са са узаконено лицемерие . 0| 4176 |06.04.2016 Румен Гечев: Офшорните зони трябва да се закрият

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads