Реклама / Ads
0| 3678 |14.03.2022 НОВИНИ

Ген. Грациано прехвърля отговорността за затваряне небето над Украйна от НАТО на ООН

.
Клаудио Грациано
Решение за затваряне на небето над Украйна може да бъде взето само от ООН, иначе би изглеждало като военен акт срещу Русия. За това предупреди председателят на Военния комитет на Евросъюза генерал Клаудио Грациано. В същото време украинският президент Володимир Зеленски отново призова да се въведе забранена за полети зона над Украйна.
 

Решението за въвеждане на забранена за полети зона над Украйна, за каквато настоява президентът Володимир Зеленски, може да бъде взето единствено от ООН. Това заяви в интервю за италианския вестник „Corriere della serа” председателят на Военния комитет на ЕС ген. Клаудио Грациано. В противен случай „това би било военен акт срещу Руската федерация”, обясни той.


Грациано изтъкна, че настоящата ситуация е накарала ЕС и неговите държави членки да осъзнаят необходимостта от укрепване на собствената си отбрана чрез оптимизиране на военните разходи.


На фона на руската военна инвазия в Украйна, в телевизионно обръщение на живо, президентът Володиимир Зеленски за пореден път призова НАТО да въведе забранена за полети зона над страната му.


Володимир Зеленски, президент на Украйна: „Ако не затворите нашето небе, тогава е само въпрос на време руските ракети да ударят вашата територия, на територията на НАТО, върху къщи и граждани на Алианса“.


В отговор на това искане ръководителите на няколко държави-членки на НАТО, включително президентът на САЩ Джо Байдън, се противопоставиха на подобна стъпка.


На свой ред руският президент Владимир Путин подчерта сериозността на последствията в случай на опити за установяване на забранена за полети зона над Украйна и предупреди, че Русия ще разглежда всякакви опити на други държави да затворят украинското небе, като участие във военни действия, което ще има катастрофални последици за целия свят.


Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова Запада да достави оръжия на Украйна и да наложи още санкции срещу Русия, за да предотврати въвличането на други държави в един по-голям конфликт. Украйна многократно призоваваше съюзниците си да помогнат повече за съпротивата й срещу руската инвазия, която започна на 24 февруари. Някои западни правителства обаче се страхуват, че подобни действия биха вкарали други страни, включително и членки на НАТО, във войната.

В отговор на разширението на руската офанзива САЩ заявиха, че ще засилят икономическия натиск върху Москва и предупредиха Китай да не помага на руснаците да избегнат западните санкции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4081 |17.02.2022 КС поряза Гешев. Не видя проблем при прехвърлянето на имотите на Бюрото за защита . 12| 4973 |16.02.2022 Гешев бесен от прехвърлянето на 23 млн. лв. от прокуратурата към БАН . 0| 3308 |27.01.2022 Завърши прехвърлянето на руски изтребители в Беларус . 2| 3018 |24.01.2022 НИМХ пита премиера защо го прехвърля към МОСВ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads