Вторник, 21 Ноември 2017, 02:40
Frognews
7| 6505 |16.08.2016

Ген. Радев: Не мога да остана подчинен на министър, който не чува експертизата ми

.
Ген. Радев
”Тръгнах си от Българската армия, защото не мога да остана подчинен на министър на отбраната, който не поиска и не се вслуша в моята експертиза”. Това каза бившият командир на Военновъздушните сили на Република България о.з. генерал-майор Румен Радев.

„Бил съм бил политическа фигура. Много интересно кой дава тези дефиниции за мен. Един човек, на сайта на чиято партия виси следното описание за самия него - "Николай Ненчев е демократ, подготвен за битката с Русия, има силна воля и идеологическа чистота“. Каза още той по време на пресконференция във връзка с мотивите си за напускане редовете на Българската армия и реалното състояние на българската изтребителна авиация.

„Лично аз на мястото на премиера не бих се доверил на човек, който афишира идеологическата чистота. Това ми навява мисли за едни минали исторически епохи“, заяви ген. Радев. „Тръгнах си от Българската армия, защото не мога да остана подчинен на министър на отбраната, който не поиска и не се вслуша в моята експертиза“, каза още той. По думите му министър Ненчев не е отговорил на писмата и рапортите му.

Според ген. Радев министър Ненчев се отнася с неглижиране към важни проблеми на националната сигурност, за които ген. Радев алармира остро 2 години. „През тези две години изтребителната авиация можеше да бъде спасена и да не стигаме до крайно рискови решения, каквито са в момента“, посочи ген. Радев.

"Нямам нищо против военно-въздушните сили на която и да е държава. Нямам нищо против полските военновъздушни сили. Не мога обаче да проумея факта, че ние ще плащаме за подготовката на полските летци, които летят три пъти повече от нашите", заяви ген. Радев.

По неофициална информация Полша е страната-членка на НАТО, към която България е отправила покана за съвместна охрана на българското въздушно пространство.

"Това е неизгоден и унизителен договор, това, че България кани друга държава за охраната", каза генералът. И сподели, че не е знаел как да отиде при останалите летци и да има каже, че държавата не е отпуснала пари за тях, но ще даде пари за други военни.

"Дават ли си сметка чиновниците какво поражение нанесоха? Добре, ще намерим милионите и ще платим. Кой обаче може да възстанови разбитата мотивация на тези летци?", запита реторично Радев. Междувременно той коментира и модернизацията на родната авиация. "И аз бих искал да имам държавници, които не превиват гръб", заяви той по повод лесното решение да възложим на Полша да ни ремонтира самолетите, вместо лицензираната руска компания РСК МиГ.

Радев направи хронология на изпълнението на модернизирането на нашите изтребители. Той смята, че три са били причините да изберем Полша вместо Русия. По думите му България се е съобразила с декларацията от срещата на Върха на НАТО в УЕЛС, санкциите срещу Москва и идеологически съображения. Той даде пример, че Словакия, Унгария, Чехия и дори Гърция си ремонтират машините в Русия, като в базата в Словакия дори имало руски техници.

Попитан няколко пъти дали тази презентация е начало на предизборна кампания и с какво ще се занимава след пенсионирането си ген. Радев отвърна: "Аз не съм издигнат за президент, ако бъда издигнат, съм готово да отговарям на всички политически въпроси".

Ако не се чувствам готов, не излитам.“ Това каза бившият командир на ВВС ген. Румен Радев в отговор на въпрос дали е готов да стане главнокомандващ на Българската армия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. САЩ обяви Северна Корея за спонсор на тероризма 0| 2161 |20.11.2017 . Амстердам поема агенцията, за която София се бореше 0| 2178 |20.11.2017 . Без валежи утре 0| 2185 |20.11.2017 . Мирослав Иванов: Службите трябва да се задействат по схемата Булгартабак 3| 2520 |20.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах